
Trots två tidigare granskningar och kritik har länsstyrelsen inte lyckats korta handläggningen av strandskyddsdispenser. Nu riktar JO än en gång hård kritik mot myndigheten.
Vid en inspektion hos länsstyrelsen i maj i år fann JO att det låg ett par hundra ärenden på hög. Många av de äldsta pågående ärendena stod helt stilla.
I några äldre pågående ärenden hade handläggningen påbörjats, men sedan avstannat helt eller återupptagits först efter ett längre uppehåll.
I vissa fall var handläggningstiderna längre än tre år.
– Det är givetvis inte en godtagbar ordning, skriver JO Lars Lindström i sitt beslut.
Kommunerna skickar alla dispenser från strandskyddet vidare till länsstyrelsen, som inom tre veckor ska besluta om en så kallas överprövning ska ske eller inte.
Tidningen Skärgården har tidigare berättat om Ruslan Savitskij i Nacka, som ville bredda vägen på sin tomt. Ärendet blev liggande hos länsstyrelsen i två år, från 2016 till 2018. Till slut JO-anmälde Ruslan Savitskij myndigheten.
JO ansåg att handläggningstiden var ”oacceptabelt lång” och att länsstyrelsen förtjänade ”allvarlig kritik”.
I ett tidigare ärende året innan hade JO samma kritik mot länsstyrelsen.
I ett svar efter den senaste inspektionen skriver länsöverdirektören Johan von Sydow att länsstyrelsen helt enkelt inte hinner med sitt jobb.
Vid sin inspektion i maj i år konstaterade JO också att en del ärenden får gå före i kön. Johan von Sydow menar att det beror på att de är viktigare än de andra.
Till exempel nämner han båthus eller en brygga för utryckningsfordon eller åtgärder som skulle medföra arbetstillfällen i skärgården.
Andra ärenden som länsstyrelsen prioriterar är fastigheter som ligger ute till försäljning och där möjligheten att sälja och/eller priset är beroende av ett beslut om dispens från strandskyddet samt beviljade bygglov som riskerar att löpa ut om inte länsstyrelsen fattar beslut.
JO accepterar det svaret och riktar ingen kritik mot länsstyrelsens avsteg från turordningen.
För att försöka hinna ikapp kön försöker nu länsstyrelsen effektivisera sitt arbete, jobba övertid och ”se över de ekonomiska möjligheterna” att förstärka gruppen med ytterligare en handläggare.
För Ruslan Savitskij tog granskningen av hans planerade vägbygge över fem år. Efter JO-anmälan gav länsstyrelsen till slut avslag på hans begäran om dispens. Ruslan Savitskij gick då vidare till Mark – och miljödomstolen, som också sa nej till vägen.
Mark- och miljööverdomstolen har meddelat att vägbygget inte kommer att tas upp i högsta instans, om inga nya fakta tillkommer.
– Så här lång tid får ett beslut inte ta, säger Ruslan Savitskij. Myndigheterna har inte skött sitt jobb.
– Om jag som är läkare hade varit lika saktfärdig i behandlingen av mina patienter och nonchalant i bemötandet skulle jag fått sparken för länge sedan.
Text: Jonas Hållén