
I solglittret kommer den mot mig över sundet från Högmarsö, lastad med ett par personbilar. En gullig färja, är den spontana tanken för den som är van att åka någon av Färjerederiets större vägfärjor. Högmarsös linfärja tar bara 12 bilar.
– God morgon, hälsar kapten Joakim Halvardsson och vänder strax tillbaka mot Högmarsö och en värmande kopp kaffe i färjestugan.
27-åringen måste ha varit en av de yngsta befälhavarna på en vägfärja då när han började för sju år sedan. När Joakim Halvardsson, som är uppväxt på grannön Yxlan, gått klart gymnasiet började han jobba extra på däck på Högmarsöfärjan, där pappa Nils Halvardsson var kapten. Just då var den ordinarie färjan på varv och den tillfälliga som hade en bogserenhet behövde två personer ombord. Efter några månader investerade han lönen från däcksjobbet i alla nödvändiga utbildningar för att få köra färjan: Basic safety, Maskinbefäl klass VIII, Sjöbefäl klass VIII och Crowd & Crisis. På tre månader var han klar och är fortfarande den yngsta befälhavaren på leden.
– Då kände jag att de andra var väldigt mycket äldre, nu har vi kommit ikapp varandra, säger han och blinkar lite åt kollegan Mikael Staaf som är på plats i färjestugan.
Hit går Joakim Halvardsson mellan turerna på vintern, men på sommaren hinns det knappt med.
– Då kör man tills man blir avlöst!
På Högmarsöfärjan arbetar de heltidsanställda kaptenerna varannan dag varannan vecka, i 24-timmarsskift.
– Det är ett självständigt jobb men det krävs nog en viss typ av person. Man måste kunna tänka sig att vara själv i 24 timmar.
Men ofta är man i sällskap av kollegor. En stor del av arbetet består av underhåll och service som de i stor utsträckning sköter själva. De flesta vägfärjor ägs av Trafikverket men denna ägs och drivs av Högmarsö samfällighetsförening, som får bidrag av Trafikverket och kommunen.
– Vi ska dra in 20 procent själva, det är ett krav. Vi sköter det mesta på plats, det är som ett litet rederi det här. Det senaste tillskottet är ett nytt vajerspel för att vi ska få säkrare arbetsmiljö, säger Mikael Staaf.
Föreningen sköter även öns vägar, påminner om att hålla ner hastigheten med skyltar som uppmanar en att ”simma lugnt” och håller med brandpumpar och hjärtstartare som befälhavarna ansvarar för. En gång om året håller räddningstjänsten och Sjöräddningssällskapet en större övning på ön som alla kan delta i. Övningen väckte extra stort intresse efter en villabrand för fyra år sedan, då det blev fullt pådrag – ett starkt minne för färjepersonalen.
– En dog av sina skador i den branden. Jag såg röken från färjan och det kom en massa bilar och brandplan, berättar Joakim Halvardsson.
– Han som har varvet började släcka innan räddningstjänsten kom ut, säger Mikael Staaf.
De dagar Joakim Halvardsson är hemma har han mycket tid över till att laga thaimat vilket gläder tjejen, samt sitt andra intresse – programmering. Han läste en utbildning i systemutveckling och praktiserade på Ericsson för ett par år sedan.
– Men jag upptäckte att det här slår kontorsjobbet. Det här passar mig bättre och jag får använda mina programmeringsskills här också, jag har till exempel gjort appen och hemsidan där vi samlar statistik.
Mellan 23.15 och 06.00 är det uppehåll i turlistan och kaptenen sover över i färjestugan på Högmarsö. Stugan är alltid bemannad ifall räddningstjänst eller ambulans behöver göra en utryckning.
– På sommaren har det hänt att någon full människa kommit ner från krogen, knackat på mitt i natten och velat att man ska köra över dem, skrattar Joakim Halvardsson.
Nu är det bråttom ut till nästa tur. Eftersom Högmarsö bara har cirka 30 fastboende kan man tro att många turer går tomma. Men under denna onsdag mitt i januari är inte en enda tur tom på bilar.
Ove Larsson som är fastboende på Högmarsö kör ombord.
– Enda nackdelen är att man ska hålla tider. Men de är bra med det, om man är två minuter sen kan man ringa och be dem vänta och oftast går det bra, säger han.
Maud och Bengt Sandin brukar leverera bullar till färjepersonalen.
– Det kan vara trevligt, de är så ensamma här och håller så god service, säger Maud Sandin.
Flera gånger kör Joakim Halvardsson en extra tur för att hämta en lastbil. Lastbilarna tar upp båda filerna och då blir det inte mycket plats kvar till personbilar.
– Det är varken bra för ekonomin eller miljön men annars kan det snabbt bli fullt, så istället för att köra en extratur efteråt kan jag lika gärna ta den nu så slipper de vänta.
Vilken service.
– Det är ju kul om folk blir nöjda. Framförallt på sommaren – ser man att det börjar bli mycket folk kan man lika gärna bränna över.
Det finns inga riktlinjer om extraturer men på sommaren blir det nonstop mest hela tiden. Det händer att en extra personal står på däck och kontrollerar biljetterna under midsommar. Såhär års känner Joakim Halvardsson igen nästan alla, och springer ner på däck ett par gånger för att klippa klippkortet hos de som inte har årskort. Behövs ett nytt tittar man upp i styrhytten. Bosse Möller och Bert Johansson dyker in och ett årskort säljs på den korta överfarten.
När Skärgårdens reporter kliver iland på Svartnösidan ligger färjan kvar fem minuter extra i eftermiddagssolen – tills en bil kommer i full fart. Troligen någon som ringt och bett om extratid. Men när han når Högmarsösidan ska han simma lugnt.
Fakta/Högmarsöleden
• Högmarsöleden är cirka 850 meter och tar strax under 5 minuter.
• Under 2018 transporterades cirka 40 000 fordon, varav 20 000 av dem under de tre sommarmånaderna.
• En enkelbiljett för personbil kostar 75 kronor, fotgängare och cyklister åker gratis.
• En lastbil får betala 150 kronor, 300 med tungt släp.
• Helårskort för obegränsade turer kostar 2500 kronor, halvårskort 1700 kronor.
• Biljett löses på återresan från Högmarsö i en biljettautomat.
• Årskostnaden för att driva färjan har legat omkring 5 miljoner de senaste åren. Kravet är att samfällighetsföreningen står för 20 procent av kostnaderna för färjan, vilket de klarar genom årsavgifter från medlemmarna samt biljettintäkterna.
• Trafikverket stod för nästan 75 procent år 2018, Norrtälje kommun för resten.
• Föreningen bestod 2018 av 254 medlemmar.
Källa: hogmarsofarja.se