I helgen var det tjugondag Knut, den dag då julgranen traditionellt kastas ut. Istället för att slänga den i komposten passade många på att göra betydligt roligare och bättre saker med den gamla granen.
På Frönäs gård på Gålö ställdes det till med kalas i helgen med anledning av tjugondag Knut. Folk strömmade till gården med sina uttjänta granar som nu fick avsluta sin tillvaro som foder åt gårdens getter. Gårdsbutiken höll öppet med matservering och barnen hade möjlighet att testa ponnyridning.
Lars och Eva Thoreson arrenderar gården av Skärgårdsstiftelsen sedan ett år tillbaka och det är andra året i rad som man har en julgransplundring.
– Skärgårdsstiftelsen ville gärna ha en mer publik verksamhet här, de tyckte det var en bra idé, säger Eva Thoreson.
Man kan redan konstatera att gården blivit publik. Parkeringen blev snabbt full med bilar. Några av besökarna var familjen Sundelin, som kommit från Österhaninge för att mata getterna.
– Det är roligt att se och skönt att slippa ha granen hemma, tyckte Sara Sundelius.
– Jag ville att de skulle stånga granen, inflikar sonen Finnegan Sundelius.
Att getterna gillar maten är inte svårt att se. De går friskt loss på granarna, men det är inte enbart för skojs skull som man hittat på den lite udda julgransplundringen.
– Alla barrväxter och vissa lövträd innehåller ett ämne som är antiseptiskt och som motverkar parasiter i magtarmsystemet. Plus att getter inte är gräsätare som kor och får, de är buskätare och vill gärna äta i knähöjd, berättar Eva Thoreson.
På gården har man för närvarande 120 getter. Eva och Lasse har namngett dem alla och kan direkt se vem som är vem. Många av getterna är dräktiga och kommer att ge mjölk till våren som man gör getost på.
En del av getterna är nyfikna och kommer fram till stängslet för att hälsa. Eva Thoresson säger att hon gärna hade låtit människor få komma in i hagen och klappa dem.
– Det är extremt byråkratiskt. Om vi ska låta folk komma in i hagen måste vi ha samma tillstånd som zoo har. De måste man söka från länsstyrelsen och kostar förfärligt massa pengar. Det är synd, det är otroligt nyttigt för människor att umgås med djuren.
Över 150 personer kom till gården under dagen och 1 maj öppnar man gårdsbutiken igen. För paret är det mycket som återstår att göra, högst prioritet har att iordningsställa mejeriet så att man kan tillverka getost.
– Julgransplundring kommer vi att ha som stående punkt framöver, säger Eva Thoresson.
Getter är inte de enda djur som kan uppskatta en gammal julgran. För andra året i rad samlade organisationen Sportfiskarna in granar i centrala Stockholm för att sänka dem i Riddarfjärden. Granarna blir därmed hem för vårens nykläckta fiskyngel.
– Vi kommer att samla in femhundra till sexhundra granar i år. Vi bygger färre men större rev av granarna i år, säger John Kärki från Sportfiskarna.
Gamla julgranar är perfekta lekplatser för fisk, som lägger sin rom på barren. De nykläckta ynglen får en skyddad plats att växa upp på. Behovet av lekplatser är stort i centrala Stockholm.
– Det finns fisk i Riddarfjärden, men det saknas lekplatser, man har byggt bort deras livsmiljöer.
Studier har visat att vattnen kring innerstaden har en kraftigt störd reproduktion av yngel. Under Sportfiskarnas provfiske i Årstaviken fångade man enbart några enstaka årsyngel av mört, braxen och björkna.
Att binda ihop granar och sänka i vattnet, så kallade risvasar, är en gammal tradition som fiskare länge använt som fiskevårdande åtgärd. Fiskaren Anders Jansson på Björkö utanför Ornö, brukar även han lägga ut risvasar.
– Vi sänker granarna på två till tre meters djup och fäster en vakarlina i granen med en vakare på ytan så att man ser var den ligger. Till skillnad från Sportfiskarna vill vi inte ha dem liggande på botten, utan tar upp risvasarna på hösten, annars utgör de bara ett hinder för fisket, säger Anders Jansson.
Det finns många olika sätt att göra risvasar. I de största varianterna slår man ner stolpar i botten och fäster granarna mellan stolparna. Sportfiskarnas variant är betydligt enklare med ett rep och en betongtyngd.
– Även om vi lägger ut flera hundra granar så är effekten på beståndet marginell, men det viktiga är att lyfta frågan. Det är dags att börja jobba med detta på ett ordentligt sätt, säger John Kärki.
Sportfiskarna för nu en diskussion med Stockholms stad om hur man kan bygga konstgjorda rev för att stärka fiskbestånden i innerstaden.