
För många en sommarstad – men på sin 400-årsdag visade Norrtälje upp en annan, snöigare och kallare, sida. Dagen firades ändå kungligt:
– När en annan kung var här på besök för sisådär 123 år sedan, min farfars farfars far, Oscar II, höll han ett tal. I det beklagade han sig att han inte kunnat besöka staden tidigare. För han kunde ju konstatera att Norrtälje var en ovanligt vacker stad. Och efter att själv ha fått en väldigt fin rundvandring i dag kan jag bara instämma i min anfaders omdöme, sa Kronprinsessan Victoria i sitt tal till Norrtäljeborna.
År 1296 omnämndes Norrtälje för första gången i Upplandslagen som bland annat skrevs av Heliga Birgittas far Birger Persson. Men den 29 mars var det på dagen 400 år sedan Norrtälje fick sina stadsprivilegier av kung Gustaf II Adolf. Det innebar bland annat att man fick rätt att producera gevär i gevärsfaktoriet.
Kronprinsessan Victoria inledde dagen med att ta emot Norrtälje nyckel. Den första nyckeln togs emot av hennes far, Kung Carl XVI Gustaf, 1988. Därefter guidade Michael Blum genom staden. Han är stadens ciceron, Roslagsambassadör och har bland annat varje sommar guidade söndagsturer på Blidösunds Saltkråkantur. Vid Lilla Torget, som förr var ett fisketorg där skärgårdsborna sålde fisk fram till omkring 1900, kryllade det av människor. På Norrtäljes 300-årsdag stod Gustaf V på Stadshotellets balkong och tog emot Norrtäljebornas hyllningar.
– Vilka fantastiska miljöer ni har här, sa Kronprinsessan under promenaden ner mot hamnen. Kronprinsessan tog sig tid att stanna för att ta emot gåvor, småprata med både barn och vuxna. De stannade till vid det nya konstverket Snäckan nere vid Hamnplan, där den gamla träbebyggelsen övergår i moderna nybyggda hus och de två tornen, Soltornet och Havstornet, som utmärker hela den nya stadsdelen – porten till skärgården. Nedanför tornen ligger s/s Norrtelje, som haft stor betydelse för stadens alla badgäster. Hon gick i 37 år dagligdags Stockholm-Vaxholm-Furusund-Norrtälje.
– Det var ett led i att vi på 1880-talet var ostkustens största badort. Då räckte inte gamla s/s Norrtelje, det var ett av skälen att de byggde en ny. Waxholmsbolaget beställde även systerfartyget Express I, då fick de pruta när de beställde två, berättar Michael Blum för Skärgården.
Hamnen har haft stor betydelse för skärgårdsborna som tog sig till centralorten för att uträtta ärenden. Platsen framför s/s Norrtelje var länge reserverad för skärgårdsbor. Men när den gamla Societetsbron byggdes 1862 var de inte helt nöjda, då de blev tvungna att fälla masterna för att segla under.
– Då såg inte hamnen ut som idag. Det var först på 1880-talet som man muddrade upp och skodde kajerna så det blev den hamnen som vi tänker oss idag. Tidigare låg ångbåtsbryggan där sjömacken ligger idag, alldeles intill varmbadhuset. Segelfartyg låg ute på redden och lastade. Det var som ett deltaområde, berättar Michael Blum och fortsätter:
– Nu tar ju skärgårdsborna båten till Bromskärs eller Östernäs brygga eller var de nu har bilen när de ska in till Norrtälje. Nu är det på ett annat sätt. Med de nuvarande bränslepriserna undviker man väl gärna en tio distansminuter lång Norrtäljevik.
Under promenaden berättade Kronprinsessan att hon har bekanta vid kusten och att hon varit mycket i skärgården. Men aldrig har hon fått en så fin guidning av staden.
– Jag fick så oerhört mycket beröm av henne. Jag tänkte tacka henne för det glömde man bort i all hast, för hur fantastiskt uppmärksam hon är på alla, framförallt barn som står där. Hon är otroligt uppmärksam, glad och lättsam. Det var en härlig stund verkligen. Innan vi skildes åt skojade jag med henne och sa ”kan jag kalla mig för kunglig hovleverantör nu?” ”Ja det kan du” sa hon och skrattade, säger Michael Blum.
Promenaden fortsatte längre ut på piren mot Havstornet.
– Tänk vad mycket som skrivits sångmässigt och komponerats om Roslagen, sa Kronprinsessan till Michael Blum.
Bara någon minut senare stötte de på ingen mindre än viskompositören Carl Anton, numera Norrtäljebo, vars dikt om Norrtälje Michael Blum just läst upp. De två stämde upp i en av Carl Antons mest kända visor Om maskros och tjärdoft, som låg på svensktoppen i 24 veckor 1965-1966. Texten passade väl in för dagens skiftande väder med minusgrader och ömsom sol, ömsom snö.
”För hela året drömde jag, om vår korta sommar drömde jag, och äntligen kom den och jag fick rå om den, då gömde jag, små sommarminnen gömde jag, maskros som tändes, i solen som brändes, gömde jag”…
– Jag hade ju tänkt att ringa Carl Anton men så glömde jag bort det. Men så kom han så lägligt, det var faktiskt inte uppgjort. Jag tror han blev väldigt smickrad, säger Michael Blum.
Festligheterna i Societetsparken ägde sedan rum mellan de väl valda klockslagen 16.22 och 20.22. Publiken bjöds på ett kulturpotpurri med bland annat en nyskriven jubileums-sång av Thomas Sving, musiker och kantor i Blidö-Länna-Riala församling, hip-hopdans av In Motion Movements, skådespel av Björkö Teater och Kulturföreningen Karolinerna.
Kronprinsessan passade i sitt tal på att lyfta fram Norrtäljebornas förmåga att anpassa sig till tiden – från vapentillverkning till badanläggningar, från industriort till garnisonsstad, att resa sig från både rysshärjningar och pandemier, och nämnde bland annat projektet Norrtälje hjälper som startats upp igen i och med Ukrainakriget.
– Norrtälje har varit igenom en hel del under sina 400 år. (…) Och många är de människor som de senaste decennierna har semestrat här i er vackra stad och njutit av Roslagens fantastiska natur. Men Norrtälje är inte bara en semesterpärla. Det är också en stad som har börjat växa igen. Och här vill människor bo. Genom seklen har Norrtälje uppvisat en imponerade förmåga till förändring och det ger styrka för en stad. Igår, idag och i framtiden. Kära Norrtäljebor, ett stort stort grattis på 400-årsdagen, avslutade Kronprinsessan.