
Boende i Räfsnäs polisanmäler nu kommunen för att ha varit involverad i den kameraövervakning som skett i hamnen under det senaste året.
– Folk är fly förbannade, säger Jan-Eric Wilén, ordförande i Räfsnäs samfällighetsförening.
I Skärgården nummer 16 rapporterades att två övervakningskameror satts upp i Räfsnäs hamn, en ute vid vågbrytarpiren och en inne i själva hamnen. Kamerorna ska vara uppsatta på uppdrag av tre företagare i hamnen som vill ha koll på sina båtar och väderläget i hamnen, men det har också funnits en tanke hos Norrtälje kommun att använda kamerorna för att allmänheten ska kunna se isläget i hamnen via kommunens webbplats.
Därmed har även tjänstemän på kommunen haft tillgång till kamerorna, något de dock nu säger inte längre är fallet.
Kamerorna har vållat starka reaktioner bland boende i Räfsnäs och nu lämnar samfällighetsföreningen in en polisanmälan, både mot företagen och kommunen.
– Det här är inte ok, folk är fly förbannade. Kommunen står djupt involverad i övervakning av kommunmedlemmar. Alla beslut av en kommun måste vila på laga grund, och de här tjänstemännen borde vetat att detta inte är lagligt, säger Jan-Eric Wilén, samfällighetsföreningens ordförande.
De boende är bland annat kritiska till att blåljusverksamhet som polis och ambulans, som brukar använda sig av den kameraövervakade piren, kan ha filmats i känsliga situationer.
Enligt Olof Sigfrid, säkerhetschef på Norrtälje kommun, har kommunen gjort en internutredning efter att saken uppmärksammats.
– Eftersom det här är en ganska ovanlig juridisk situation där vi har företag som satt upp kameror på kommunens mark så har vi tagit hjälp av experter för att utreda det här. De har inte sett att kommunen bär ett ansvar, eller att ett medgivande från vår sida att sätta upp en kamera skulle göra att något ansvar överförs till oss. Det är den som satt upp kameran som är skyldig att söka tillstånd och sköta hanteringen.
Kommunen har också gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.
– Enligt de vi har tillfrågat blir kommunen ur ett GDPR-perspektiv inte personuppgiftsansvarig även om vi haft åtkomst till en videoström. Men eftersom vi uppfattat det här som ett gränsfall så har vi skickat in en anmälan, säger Olof Sigfrid.
– Någon form av medgivande har ju skett från kommunen. Vi hade föredragit att det hade gått via oss på säkerhetsfunktionen och kommer fastställa rutiner för att det görs så framöver.