Sångerskan Lili Päivirinta misstänks för jaktbrott efter att i teve ha räddat livet på en räv och låtit amputera dess ben. Nu riskerar hon böter eftersom tillstånd att ta hand om skadade rävar saknas.
Länsstyrelsen ligger bakom en anmälan till åklagarmyndigheten om jaktbrott som sångerskan Lili Päivirinta misstänks för. Sångerskan driver anläggningen Djurens ö på Djurö där hon rehabiliterar vilt. Men det var under inspelningen av teveprogrammet Djurens hjältar som händelsen med räven inträffade, sommaren 2013.
Efter vad som troligen var en trafikolycka gömde sig en svårt skadad räv i lekstuga på en tomt i trakten av Åkersberga. Sångerskan åkte dit tillsammans med sitt teveteam, som filmade hela förloppet. Räven fångades in och fördes till ett djursjukhus där ena bakbenet amputerades. Därefter togs räven till Djurö och sattes i hägn. Men bara någon dag senare rymde räven från hägnet, och försvann.
Länsstyrelsen menar i sin anmälan att det handlar om djurplågeri att fånga in ett svårt skadat vilt djur och utsätta det för amputation som begränsar möjligheterna till ett fullvärdigt liv. Att den dessutom tilläts rymma innan den var färdigbehandlad borde ha medfört ett svårt lidande för räven eftersom den inte fick smärtlindring efter amputationen.
Dessutom saknade Lili Päivirinta tillstånd att omhänderta rävar. Hennes tillstånd omfattar enbart fåglar, ekorrar och igelkottar. Enligt länsstyrelsens Britt Forsén är det viktigt att tillstånden följs. Inte minst för att teveprogram av den här typen av överträdelser gör att allmänheten kan få uppfattningen att det är okej att rädda vilda djur på det här sättet:
- Allmänheten får inte plocka in vilda djur som är skadade. Man vill så gärna hjälpa till, men för ett vilt djur är det en otroligt stressande situation att infångad. Man måste förstå att det är ett svårt lidande för djuren, därför är det inte tillåtet, säger Britt Forsén.
Hon tillstår att Lili Päivirinta är både kunnig och van med djur, men något tillstånd för att omhänderta räv hade ändå inte kunnat ges:
- Det är det mig veterligt ingen i Sverige som har eftersom det är väldigt olämpligt att omhänderta rovdjur på grund av risken att de vänjer sig vid människor, säger Britt Forsén.
Enligt Lili Päivirinta var avsikten med räddningsaktionen att vidarebefordra räven till en djurpark. Sedan tidigare fanns en muntlig överenskommelse med Naturvårdsverket om dispens från den så kallade 48-timmarsregeln, vilket är den längsta tid ett vilt djur får hållas kvar. Detta eftersom det kan ta längre tid än så att hitta lämplig djurpark.
- Rävhonan var pigg och hade kunnat få ett jättebra liv på djurparken. Hon hade redan blivit matad och lite tam hos familjen hon sökte skydd i lekstugan hos. Det är synd att det alltid ska väljas avlivning även om det är friska djur, säger Lili Päivirinta och betonar att det var chefsveterinären på Väsby djurklinik som tog beslutet om att benet skulle amputeras. Liksom att räven fick smärtstillande hela vägen, även efter att den hade rymt då det lades i maten. Räven har sedan händelsen synts till på gården flera gånger.
- Men för oss förändrar det ingenting. Vi anser att räven borde ha avlivats. Det är väldigt viktigt att man inte tar in rovdjur och matar, det är grundprincipen, säger Britt Forsén.
Brottet anses ringa, vilket innebär att det preskriberas efter två år, vilket är snart. Skulle åklagarmyndigheten göra samma bedömning som länsstyrelsen, innan tiden går ut, riskerar Päivirinta dömas till 40-50 dagsböter.
Carin Tellström
Fakta - Om du hittar skadat vilt:
- Låt djuret vara ifred när det är skadat.
- Tror du det lider svårt och kommer att dö en plågsam död får du avliva djuret själv.
- Handlar det om jaktbart vilt måste jakträttsinnehavare eller polis kontaktas.
- Misstänker du att djurungar har övergivits så bevaka dem först på avstånd under ett dygn för att se om föräldrarna dyker upp, vilket de oftast gör. Kan du inte övervaka dem så länge så måste du lämna dem åt sitt eget öde.
- Är ungarna övergivna kontakta viltakuten.se för råd.