Den folkkäre teveprofilen poserar glatt med en skjuten säl på ett skär där arrangören Roslagens Jakt & Vilt inte har tillstånd att låta gästjägare jaga. Nu riskerar han, en toppidrottsman och hundratals andra jägare att åtalas för jaktbrott.
Roslagens Jakt & Vilt har haft närmare 300 jägare med på sina turer i skärgården de senaste fem åren. Det visar en genomgång av företagets sociala mediakanaler som Skärgården gjort. Det handlar om jakt på säl, rådjur, mufflon, skarv och mink.
Bland gästerna finns också kända sociala mediaprofiler, en högt uppsatt funktionär i Jägarnas Riksförbund samt flera stora jaktkanaler på Youtube.
– Om han nu tagit med oss på tjuvjakt då är det helt jävla förkastligt. Det är fruktansvärt om han utsätter sina kunder för detta, säger en jägare, som driver en populär jaktkanal på Youtube.
Inte nog med att gästerna fått betala över 10 000 kronor var för att få jaga säl. Roslagens Jakt & Vilt har dessutom lagt ut namn, bild och adresser på Instagram och Facebook på många deltagare – uppgifter som polis och åklagare nu har fri tillgång till.
– I första hand är det skyttarna som ligger illa till, säger kriminalinspektör Lars Staf vid polisen i Norrtälje, som sedan förra hösten utreder den misstänkta tjuvjakten. Han fortsätter:
– Som skytt måste du veta på vilken mark du jagar. Det läser man ju när man tar jaktexamen. Man kan inte komma och säga att man inte visste.
Även arrangören, i det här fallet Klas Henriksson, kan ha gjort sig medskyldig till brott. Det gäller till exempel om han lånat ut ett vapen till en skytt och vet att de ska jaga i ett område där det är förbjudet samt att jakterna han arrangerat är omfattande och organiserade.
– I dagsläget kan jag nog säga att det ska gå att få skyttarna fällda. Men jag vill lite längre ändå. Är det som det sägs, att arrangören driver detta på ett sådant sätt, då tycker jag att det är mer av vikt att få fast arrangören, säger Lars Staf.
Roslagens Jakt & Vilt skriver på sin hemsida att man har alla nödvändiga tillstånd, men trots det är företagets vd Klas Henriksson nu misstänkt för grovt jaktbrott.
Foto: Jonas Hållén
Oklart ansvar vid kommersiell tjuvjakt
Fallet Roslagens Jakt & Vilt visar risken som kunderna tar när de köper en jakt: om arrangören inte har de tillstånd som denne påstår sig ha kan kunderna själva bli skyldiga till brott.
– Man är uppenbarligen ganska rättslös, säger Torsten Mörner, statsveterinär, före detta ordförande i Svenska jägarförbundet, doktor på viltsjukdomar och författare till flera jaktböcker.
– I framtiden borde lagstiftningen ses över så att den som köper en jakt inte kan utsättas för sådant här svindleri, fortsätter han.
En av Roslagens Jakt & Vilts kunder säger:
– Jag livnär mig på min jakt. Jag skulle tvingas lägga ner min verksamhet om jag blev av med mina licenser. Det skulle vara helt förödande. Han tillägger:
– Man litar på jaktledaren. Framför allt när man är ute med en jaktorganisatör som gör det här tre-fyra gånger i veckan.
En funktionär från Jägarnas Riksförbund deltog i en av Roslagens Jakt & Vilts säljakter för att lära sig mer inför en säljaktsutbildning som förbundet håller på att sätta ihop:
– Som jag tolkar det ska vi som varit ute inte riskera någonting i ock med att det inte finns något uppsåt och ingen oaktsamhet, heller, då vi frågat och har varit ute med någon som ska kunna.
En annan jägare med You-tube-kanal har jagat säl, mufflon och mink med Roslagens Jakt & Vilt vid sammanlagt fem tillfällen.
– Jag har ingen anledning att inte lita på jaktledaren. Det skulle aldrig funka om trettio människor som deltar i en jakt skulle ringa runt och kolla om jaktledaren har alla tillstånd, säger han.
Christer Jarlås, miljöåklagare specialiserad på jaktbrott, är inte insatt i just det här ärendet, men säger rent allmänt:
– Om jägarna inte har anledning att tro annat än att jakten sker korrekt kan jag tänka mig att man utreder företagsbot mot företaget och personligt ansvar för jaktledaren.
Den misstänkta olagliga säljakten bedrivs i organiserad form i Stockholms norra skärgård och säljs av Roslagens Jakt & Vilt. Den tillhandahålls och administreras personligen av företagets vd Klas Henriksson. De senaste åren har företaget lagt ut en rad jaktbilder på Facebook och Instagram från ytterskärgården där jakten bedrivits under åren 2016 - 2020. Roslagens Jakt & Vilt kan tjäna nästan 100 000 kronor på varje säljakt som arrangeras. Upp till tre sådana jakter kan genomföras varje vecka.
Enligt kriminalinspektör Lars Staf, som hittills lett förundersökningen kring Roslagens Jakt & Vilt, är preskriptionstiden för jaktbrott två år och för grovt jaktbrott tio år.
Tidningen Skärgården har upprepade gånger sökt Klas Henriksson för en kommentar.
I den här filmen berättar Klas Henriksson själv om hur säljakten går till: Känsliga tittare varnas: Filmen innehåller mycket starka bilder
Läs vår tidigare artikel om jakten här: Kustbevakningen slog till mot misstänkta tjuvjägare