I nästan fyra decennier har Anders Hedin forskat om och dokumenterat fyrar. I sin nya bok ”Mina fyrar” tar han med läsaren på en tidsresa som spänner över mer än 50 år och där ett 80-tal fyrplatser besöks.
Författaren Anders Hedin har ägnat en stor del av sitt liv åt att forska om och dokumentera fyrar och fyrplatser. Hans klassiker ”Ljus längs kusten” (Nordstedts förlag 1988) räknas som den första moderna fyrboken och är sedan länge slutsåld.
Nu utkommer Anders Hedin på eget förlag med ”Mina fyrar” i vilken han bjuder på ett stort antal av sina bilder av fyrar och fyrplatser. Det äldsta fotot i boken är från 1964 och föreställer fyrskeppet Kiel som var stationerat utanför Kielkanalen. De senaste bilderna i ”Mina fyrar”, som författaren tog 2019, föreställer såväl svenska som utländska fyrplatser.
Idén till boken fick Anders Hedin när han gick igenom sitt stora bildarkiv.
– Jag såg att det finns en hel del bra bilder som jag har tagit vid sidan om. Då föddes tanken att kunna göra en sammanställning av dem, säger han.
Bilderna är tagna längs hela Sveriges kust men också i andra länder.
– Jag tänkte att det borde vara kul för den intresserade läsaren att se hur fyrar ser ut på andra ställen i världen. Det blir en intressant variation och visar hur man resonerat i andra länder, säger Anders Hedin.
Med boken hoppas han också kunna visa att det inte behöver vara så komplicerat att besöka fyrplatser.
– Många fyrar når man med bil eller cykel så det måste inte vara ett jätteprojekt säger han och fortsätter:
– Det finns en kulturell aspekt med boken också. Fyrar är hotade på många sätt men nu har Sjöfartsverket börjat inse att de sitter på ett kulturarv som de har att förvalta.
I boken återvänder författaren till vissa fyrplatser. Svenska högarna förekommer till exempel på bilder både från 1970 och 2004.
– Bilden från 70-talet är tagen i svartvitt och jag tyckte att den behövde kompletteras med en gladare bild som visar fyrens röda färg, säger Anders Hedin.
Varifrån kommer ditt intresse för fyrar?
– Tidigare seglade jag mycket efter kusterna och blev då fascinerad av de här enorma byggnadsverken som ofta står på isolerade platser. Stora torn som står på nästan ingenting mitt ute i havet. Jag började fundera över hur det kom sig att någon bestämde sig för att bygga ett torn just här och hur det gick till.
Även om just fyrarna var ingången till Anders Hedins forskning, bilder och böcker talar han hellre om fyrplatser än fyrar.
Fyrplatserna är bärare av en enorm historia och det tycker jag är viktigt att lyfta fram, säger han.
När Anders Hedin arbetat med sina tidigare böcker har han ägnat mycket tid åt arkivforskning och haft ambitionen att vara uttömmande. ”Mina fyrar” beskriver han som mer lättillgänglig, en tidsresa samt ett bokslut.
Att ”Mina fyrar” är Anders Hedins sista bok är dock tveksamt för han har redan börjat fundera på nästa projekt.
– Jag håller på en del längs Roslagskusten och sneglar på Understen igen och här om dagen pratade jag med Marianne Brus (den sista fyrmästaren på Understen, reds anm), men det kommer kanske inte enbart att handla om fyrar nästa gång, säger Anders Hedin.
Fakta / Mina fyrar – med kameran längs kusterna 1964–2019
Författare, fotograf: Anders Hedin
Loxodrom förlag
Pris: 240 kr + frakt