Nu är det klart med finansieringen av den första utbyggnadsetappen av bredbandsnätet i Ornöskärgården. I början på nästa år kan boende i Kyrkviken, Mörbyfjärden och Mefjärd ha fiberkabel in i huset.
I förra veckan föll den sista pusselbiten på plats; då beslutade sig Haninge kommun för att gå in som medfinansiär till den första utbyggnadsetappen av bredbandsfiber på Ornö och kringliggande öar. Det EU-finansierade landsbygdsprogrammet samt Post- och telestyrelsen bidrar med resten av de nio miljoner man nu beviljats.
– Fiber är det enda som levererar, säger Jörgen Strandberg, ordförande i föreningen Ornö fiber. Mobilt bredband håller inte måttet.
Sammanlagt beräknas denna etapp kosta cirka tolv miljoner. Resterande pengar står fastighetsägarna för.
– Det som är unikt med det här är att alla som går med blir delägare i nätet. Det innebär att man får insyn och inflytande. Telia lägger ner kopparnätet men vi tänker inte lägga ner vårt.
Cirka 20 000 kronor per hushåll räknar man med att det casino kommer kosta. Då får man stå för nedgrävning av kabeln på den egna tomten – allt för att kunna utnyttja ROT-avdraget – men i övrigt ingår allt man behöver i anslutningsavgiften. Tanken är dessutom att man ska komma överens med en bank som kan låna ut pengar till dem som vill betala anslutningsavgiften som en månadskostnad.
Denna utbyggnadsomgång omfattar Mefjärd, Kyrkviken samt Mörbyfjärden och noden – platsen där det lokala nätet kopplas samman med stamfibernätet – kommer att ligga i öns bygdegård. Man räknar med att närmare 300 fastigheter ska ansluta sig, vilket är ungefär hälften av dem man kommer att nå.
Jörgen Sandberg påpekar att de har ett mycket bra samarbete med både Vattenfall och de som anlägger nya avlopp på ön. När de andra gräver lägger de ner en slang för fiberkabeln, och när Ornö fiber gräver lägger de ner rör åt de andra.
Nu återstår att söka tillstånd för att få dra sjökabel, samt att upphandla grävarbeten och annat. I möjligaste mån vill man använda sig av lokala entreprenörer, men upphandlingsreglerna är strikta.
– Man får inte diskriminera någon men man kan säga att lokalkännedom är en fördel när vi betygsätter, berättar Erland Sundberg som är tekniskt ansvarig för projektet.
I början på nästa år hoppas man vara klara med den första etappen, sedan återstår fler. Hela projektet omfattar ungefär 1 400 fastigheter och beräknas kosta 90 miljoner kronor. Då ska det finnas fiberkabel ända ut till Huvudskär.