
Från 2022 ska fler Värmdöbor kunna båtpendla in till stan. Nu har kommunen fattat beslut om att anlägga en flytbrygga vid Mörtnäs för pendelbåten.
Efter att Region Stockholm under 2020 utökat båtpendlingen i länet med linje 83 mellan Strömkajen och Vaxholm så står nu nästa försökslinje på tur. Med start 2022 ska resenärer kunna båtpendla mellan Värmdö och Stockholm.
Linjen ska utgå från Ålstäket/Östra Mörtnäs och ha mellanliggande stopp vid Norra Lagnö, Koviksudde och Riset för att därefter gå till Slussen och Strömkajen. En resenär från Norra Lagnö in till stan kan spara cirka en halvtimme på det färdsättet, jämfört med bussen. Däremot blir resan fortfarande snabbare med buss om man åker ända från Ålstäket, om inte fartygen får dispens från fartbegränsningen.
I förra veckan beslutade kommunstyrelsen i Värmdö att anlägga en brygga vid Ålstäket, där samtliga bussar från Värmdölandet, Stavsnäs och Djurö passerar.
– Jag är mycket glad för den här satsningen. Vi har under lång tid arbetat för att utveckla Värmdöbornas möjlighet till alternativa resvägar för att minska belastningen på vägnäten. Det här kommer också möjliggöra ett mer attraktivt val av transport för besök till och från vår skärgårdskommun, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.
I ett första skede kommer bryggkonstruktionen bestå av en flytponton, eftersom båtpendlingen endast är på prov under två års tid. Pontonen kan fortsätta användas om linjen blir permanent, och i annat fall monteras bort. Man har även projekterat väderskydd, belysning och angränsande grönytor. Parallellt pågår andra utbyggnadsprojekt i anslutning till båtpendeln, bland annat framkomlighetsåtgärder på Grisslingerakan och utökning av antalet infartsparkeringar vid Grisslinge.
– Vi vet att de båtpendlingslinjer som har startat i övriga delar av regionen snabbt har blivit uppskattade. Det är ett attraktivt sätt att resa och avlastar övriga trafiksystemet samtidigt som det medför tidsvinster. Dessutom kan eventuell restidsförlust kompenseras av andra värden som båtpendling ger, exempelvis bättre möjlighet till att arbeta och vila på en båt än på buss eller i bil, säger Cecilia Lejon, kommundirektör.
Projektet beräknas kosta 15 miljoner kronor. Det är mer än den initiala kostnadsberäkningen på mellan 10-13 miljoner. Anledningen till fördyrningen är, enligt tjänsteskrivelsen, att anläggningarna efter projektering visat sig kosta mer än den första uppskattningen i inriktningsbeslutet. Upphandling för bryggan pågår för närvarande och förväntas vara klar i februari.