
Totalt får skarvägg prickas i 2 200 bon och 600 vuxna fåglar skjutas under 2013 i Stockholms län. Det har länsstyrelsen nu bestämt. Beslutet möts av vitt skilda reaktioner.
Skyddsjakten på skarv består av tre delar. Dels får ägg punkteras i 2 200 bon vid skarvkolonier i Nynäshamn, Haninge och Värmdö kommun.
Prickningen får ske mellan den 16 april och den 15 maj och maximalt två gånger per plats.
De personer som har fått tillstånd till jakten måste utföra den två och två och ska vid varje jakttillfälle ha med sig en oberoende observatör som ska dokumentera och registrera övriga häckande arter på öarna, samt hur de reagerar på störningen. Förutom prickningen får 600 fåglar skjutas av markägare och andra med jakträtt på enskilt vatten i Norrtälje, Värmdö, Österåker, Haninge, Nynäshamn och Södertälje i närheten av sina nät och andra fiskeredskap. För det tredje innebär beslutet att högst 150 skarvar får skjutas i samband med utsättning av gös, öring, lax och ål.
Stockholms ornitologiska förening är kritisk till länsstyrelsens beslut och har överklagat det till Naturvårdsverket. Ordföranden Tomas Viktor menar att det inte är belagt att skarven påverkar fiskbestånden.
– Att fisken har minskat kan jag gå med på, men att orsaken skulle vara skarven köper jag inte. Det finns andra betydligt större faror för kustfisket. Han är inte emot en viss jakt på vuxen fågel runt fasta fiskeredskap och i samband med fiskutsättning, men tar starkt avstånd från prickningen. – Att hacka ägg är en oetisk jaktmetod. Det är minst sagt djurplågeri att sticka ihjäl de embryon som utvecklats i äggen.
Länsfiskekonsulent Henrik C Andersson anser tvärsemot Tomas Viktor attskarv i vissa områden har en omfattande negativ påverkan på fiskbeståndet och tycker att beslutet är välbalanserat. Han håller inte heller med om Tomas Viktors kritik mot prickningen.
– Jakten kommer att ta slut snabbt, så det kommer inte att hinna utvecklas några foster i äggen. Enligt länsstyrelsens utvärdering har äggprickning effekt. Vi har fått en begränsning i antalet häckande fåglar i de områden där vi har om beslutat om det tidigare.