Stockholms kommunfullmäktige sade i måndags ja till ett Nobelcenter på Blasieholmen. Samtidigt protesterade ett 1000-tal personer utanför Stadshuset mot planerna.
”Rädda den levande maritima miljön på Blasieholmen med tullhuset från 1876 och hamnmagasinen från 1910-talet”, vädjade talarna vid demonstrationen utanför Stadshuset som samlade runt tusen personer på måndagskvällen. Bland talarna märktes bland många andra Gustaf Taube från Stockholms sjögård.
”För stort, för dyrt och för fult”, skanderade demonstranterna om det planerade Nobelcenter som på tullhustes och hamnmagasinens bekostnad senare på måndagskvällen fick klartecken av en splittrad fullmäktigeförsamling. Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet drev igenom beslutet. Det kommer att överklagas lovade Björn Tarras-Wahlberg, som ledde demonstrationen utanför Stadshuset. Alla övriga partier var motståndare, inte till ett Nobelcenter som sådant, men att det byggs på Blasieholmen. Björn Ljung (L) menade att Stockholm måste värna sina få kvarvarande byggnader från 1870-talet (tullhuset) och liknade det planerade Nobelcentret vid ett förgyllt bilbatteri. Han sade också att det kommer att kosta stockholmarna många miljoner kronor.
Finansborgarrådet Karin Wanngård (S), som inledde fullmäktigedebatten, hade en helt annan uppfattning. Hon sade sig vara stolt över ”att Nobelcenter får en klar och tydlig placering på Blasieholmen och att vår tid får lämna sitt eget avtryck”. Stockholm är inget museum”, sade hon. Hon sade också att ett Nobelcenter är bra för stadens besöksnäring. En uppfattning som inte delades av motståndarna.