Ett flytande hus i Österåkers skärgård har under sommaren väckt uppmärksamhet bland boende och besökare. Men vad säger strandskyddsreglerna? Får man bosätta sig permanent i ett flytande hus och hur länge får det ligga förtöjt på samma ställe utan att det krävs bygglov?
Friheten och det riktigt sjönära läget gör att många drömmer om att bo på vattnet i ett flytande hus. Visionen att kunna ta ett kliv från sängen direkt till badstegen och somna till vattnets kluckande är lockande, men planerna grusas ofta av krångliga byråkratiska regler kring exempelvis bygglov, strandskyddsbestämmelser och dyra försäkringar.
Medan den traditionella hus-båten är en båt med motor ombyggd till en bostad har det de senaste åren blivit allt-mer populärt med en modernare och bekvämare typ av husbåt som är en flytande villa, permanent förtöjd vid kaj. Men något enhetligt regelverk för boende i ett flytande hus finns inte – bestämmelserna varierar från kommun till kommun. Och för kommunerna är det heller inte alltid så lätt att avgöra om den flytande bostaden ska räknas som bostad eller båt, och därmed vilka regler som ska gälla.
En husbåt som ligger förankrad på samma ställe under längre tid än fyra veckor klassificeras som byggnad, Lena Håkansson, Bygglovshandläggare
– Om båten är varaktigt placerad och konstruerad för att bo i, måste man söka bygglov. Men det är en bedömning som vi gör från fall till fall. Hur ser husbåten ut, hur stor är den, är den fast förankrad? Och om båten till exempel flyttas några meter hamnar man i ett nytt läge. Det är en gråzon, säger Åsa Hellqvist, bygglovshandläggare vid Österåkers kommun.
Enligt Mark och Miljödomstolen har begreppet husbåt inte ansetts behöva definieras i plan- och bygglagen, och att det därmed kan vara svårt att tolka begreppet. Men även de tar hänsyn till användningssätt, utformning och varaktighet.
– En husbåt som ligger förankrad på samma ställe under längre tid än fyra veckor klassificeras som byggnad vilket kräver bygglov och strandskyddsdispens, säger bygglovshandläggaren Lena Håkansson vid Värmdö kommun.
Ett annat dilemma för den nyblivna husbåtsägaren är strandskyddsbestämmelserna. Utgångsläget är att man inte får bygga 100 meter in på land och 100 meter ut i vattnet. Syftet är att garantera tillgängligheten till stränderna och att bevara natur- och djurliv. Den som kontinuerligt vill förankra sin husbåt vid en brygga måste alltså ansöka om strandskyddsdispens. Dessutom behöver husbåtsägaren lösa vatten- och avloppsfrågan samt sopsortering.
– Om husbåten däremot under båtsäsongen används på samma sätt som övriga båtar vid marinan, för kortare eller längre turer och under vinter förvaras på sedvanligt sätt, krävs varken bygglov eller strandskyddsdispens, säger Lena Håkansson.
Det är idag inte särskilt många som ansöker om bygglov för husbåt hos kommunerna. Det var mer på tapeten för några år sedan, menar Åsa Hellqvist. Däremot får Österåkers kommun många frågor kring att bygga bastuflottar. Även dessa kan kräva såväl bygglov som strandskyddsdispens. Inte heller Värmdö kommun har fått många ansökningar men enligt Lena Håkansson har det kommit en del klagomål och tillsynsärenden angående husbåtar.