
Grannar till friluftsområdet Ören på Stenstranden utanför Nynäshamn, vill inte att kommuner bygger allmänna toaletter på stranden. Grannarna är rädda för lukten och menar att de inte har blivit tillfrågade.
Toafrågan på Ören är en långdragen historia. Det var 2011 som kommunstyrelsens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning medgav dispens från strandskyddet för att en annan förvaltning på kommunen, tekniska, skulle få bygga fyra toalett- och sopbyggnader vid Stenstranden inom Örens naturreservat. Det skulle också anläggas p-platser, allt för att öka allmänhetens möjligheter att besöka naturreservatet.
Men grannarna var inte lika sugna på allmänna toaletter. De överklagade dispensen som kommunen hade gett sig självt och ville att länsstyrelsen skulle upphäva både bygglov och strandskyddsdispens. Grannarna menade att de inte hade hörts genom samråd, och att bygglovet enligt ”varje rimlig tolkning” stred mot reservatsbestämmelserna.
Grannarna pekade även ut platser som de ansåg bättre lämpade för både parkering och toalettbyggnader. Åtgärderna, menade grannarna, skulle innebära betydande olägenheter för närliggande fastigheter. Bland annat nämns risken för lukt, nedskräpning och liknande konsekvenser. Dessutom riskerar de att se en av de planerade toaletterna: ”Placeringen av toalettbyggnaden är gjord i siktlinjen för dessa fastigheter och (…) dominerar helt synintrycket mot havet” menade grannarna i sin överklagan och kräver att bygglovet för just denna toalett upphävs.
Nu har länsstyrelsen sagt sitt och hänvisar i sitt beslut till att strandskyddet ska skydda allmänna intressen, inte en grannes enskilda intresse. Länsstyrelsen anser därför att grannfastigheterna inte har rätt att överklaga beslutet om strandskyddsdispens. Däremot, konstaterar länsstyrelsen, ska grannarna få yttra sig om bygglovet för den av toaletterna som syns i siktlinjen, vilket inte har skett, och upphäver nu kommunstyrelsens bygglov.