
Boende i Västanvik på Rådmansö känner sig lurade av Norrtälje kommun som tvingar dem att ansluta sig till det kommunala VA-systemet till en kostnad om 360 000 kronor.
– 260 000 sa de år 2015. Ska vi betala för deras försening? Det är fantasipriser, säger Lars Sime, fastighetsägare.
Utöver de 260 000 tillkommer mellan 50 och 100 000 kronor i kostnader för att gräva ner rör, bekosta rörledningar, dra el och annat på den egna tomten.
– En del kommer behöva spränga. Jag har räknat ut att det kommer kosta mig 600 000 inklusive att kasta bort det jag redan har, säger Lars Sime.
Västanvik består av 455 fastigheter i gemensamhetsanläggningen GA1. Lars Sime är en av 47 fastighetsägare i avloppsföreningen GA2 som år 2009 köpte in ett nytt gemensamt reningsverk, också det ålagt av kommunen, för fyra miljoner. Kommunen lovade genom dåvarande VA-chef Bertil Rusk att återta reningsverket den dagen det var dags för anslutning till det kommunala VA-nätet. Detta löfte står inte kvar, menar Lars Sime.
– Nu säger de att reningsverket är för gammalt. Men det är inte vi som dragit ut på tiden.
Reningsverket är enligt inspektionen i höstas felfritt.
– Nu ska man tvinga oss att riva och kasta det, och tvinga på oss sitt VA-system istället. Det finns en liten lucka i lagen som säger att har man fungerande VA ska man undantas från detta. Men alla partier påstår att den lagstiftningen inte gäller oss, säger Lars Sime.
Han tillägger att föreningen vill ha VA, men inte till det priset.
Varför vill ni ha det när ni har ett fungerande reningsverk?
– Vi är 455 fastigheter och 47 som inte vill ha det. Vi kan acceptera 260 000 även om det är mycket ändå. Inte en krona mer, säger Lars Sime.
Det finns de i området som inte har de pengarna heller. Lars Sime nämner de äldre människor som nyttjar sin sommarstuga sex veckor om året.
– Några har ringt mig och gråtit. Några har redan sålt, de orkar inte.
Byggstart i Västanvik beräknas till sommaren 2020. 2022 ska det stå klart för anslutning. Vattenfall gräver ned elledningar i samma schakt och diskussioner förs med IP Only om liknande upplägg för fibernät.
– Jag vill varna andra. Är man en samfällighet som har ett fungerande VA så säg att vi vill inte ha verksamhetsområde här. Tänk på vad kostnaden blir innan ni svarar ja. Norrtälje är dyrast i hela landet.
VA-chefen: Taxan högre när entreprenad blir dyrare
Kommunens VA-chef Anders Gelander menar att det är ett missförstånd att de inte ersätter GA2 för reningsverket.
– Jag har inte varit inblandad i en diskussion om att vi inte ska göra det. Men det måste bedömas den dagen fastighetsägarna kan koppla upp sig. Dit har vi inte kommit än, säger han.
Kommunens ansvar finns beskrivet i paragraf 40 i lagen om allmänna vattentjänster. Lagstiftningen säger att huvudmannen ska betala ersättning för en enskild anläggning när den löses in. Ersättningen baseras på art, ålder och skick, vilket gör att föreningen inte kan förvänta sig att få tillbaka inköpspriset.
Västanvik är ett område som uppfyller kriterierna i paragraf 6 i lagen om allmänna vattentjänster. GA2 kan inte undantas från tvångsanslutningen enligt kommunen.
– Vattentjänstlagen är tillämplig för hela Västanvik och det är det vi måste förhålla oss till. GA2 ingår i det större sammanhanget, man kan egentligen inte utelämna ett område. Lagen anger att man kan göra inskränkningar och i det fallet handlar det om andra situationer – om bebyggelsen ändrar sig eller i fall av avfolkningsbygd eller om behovet av vattentjänster förändras.
Vad tänker du om att de förlorar pengar på fördröjningen?
– VA-taxan har gått upp med tiden, om man kan betrakta det som en fördyring vet jag inte. Man ska betala den gällande taxan, och det är inte förrän man har möjlighet att koppla på som man kan betala. Där är regelverken stenhårda, du kan inte förskottsbetala.
Anders Gelander menar att VA-taxan fullt ut ska finansieras av de som är del av VA-kollektivet.
– Västanviksborna fick det pris som var enligt gällande taxa. Men taxorna måste motsvara de kostnader man har. Entreprenaderna blir dyrare i och med att index går upp, det är mellan 3,5 och 5 procent per år.
Det finns de som inte har råd, vad tänker ni om det?
– Har man inte råd och inte får banklån för den avgiften man får från kommunen är kommunen skyldig att erbjuda VA-lån. Men VA-lånet omfattar inte arbeten på den egna tomten, säger Anders Gelander.
Fakta/VATTENTJÄNSTLAGEN
6 § Om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behöver ordnas vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse, skall kommunen:
1. bestämma det verksamhetsområde inom vilket vattentjänsten eller vattentjänsterna behöver ordnas, och
2. se till att behovet snarast, och så länge behovet finns kvar, tillgodoses i verksamhetsområdet genom en allmän va-anläggning.
9 § Om det inom verksamhetsområdet finns en fastighet eller bebyggelse som uppenbarligen inte behöver omfattas av det större sammanhang som avses i 6 §, får verksamhetsområdet inskränkas så att det inte omfattar den fastigheten eller bebyggelsen. En sådan inskränkning av verksamhetsområdet får göras endast om fastighetens eller bebyggelsens behov av vattenförsörjning och avlopp lämpligen kan ordnas genom enskilda anläggningar som kan godtas med hänsyn till skyddet för människors hälsa och miljön.
40 § Om en enskild anläggning blir onyttig till följd av att kommunen ordnar eller utvidgar en allmän va-anläggning, skall huvudmannen betala skälig ersättning till den enskilda anläggningens ägare.