I förra veckan kom besked om att den dagliga verksamheten på Emiliagården på Ljusterö skulle läggas ner. Men kommunstyrelsen har nu återkallat beslutet, som fattades på delegation av förvaltningen.
Beslutet att upphöra med dagligverksamheten på Emiliagården, som idag besöks av tio personer med funktionsvariationer, fattades av Österåkers produktionsförvaltning den 12 mars. Som anledning angavs att verksamheten ”under en lång period haft stora ekonomiska underskott” samt att “ledning och medarbetare har tillsammans försökt hitta möjligheter och lösningar för att råda bot på det”. Man skriver också att processen fram till beslutet har pågått under flera år.
Men för de anställda på Emiliagården kom beskedet ändå som en chock. Catharina Alerud har arbetat på gården i två år. Hon menar att personalen fått höra att det gått bra ekonomiskt. Hon berättar att när dagligverksamheten och gruppboendet delade på sig den 1/1 2018 gick alla in med inställningen att underskottet behövde vändas.
– Vi personal började ha lite mer koll på in- och utflödet av pengar. Vi kunde nu styra var och när vi satte in resurserna bäst, handla mat på billigare sätt och planerade om bäst vi kunde när någon vabbade. Samtidigt har vi inte haft någon riktig budget att gå efter. Vi har flertalet gånger bett om att få se denna utan att lyckas.
Kent Henningson, produktionschef på Österåkers kommun, förklarade beslutet med att antalet deltagare på Emiliagården är för få för att få verksamheten att gå ihop ekonomiskt.
– Alternativet är att ta pengar från någon av våra andra sex dagliga verksamheter i kommunens regi för att stötta upp, men då tycker vi det är bättre att fokusera resurserna på de verksamheter vi har kvar.
Han instämmer dock i att ekonomin på Emiliagården utvecklats i en positiv riktning och att utfallet 2018 blev bättre än budgeterat.
– Men vi är ändå i den situationen att vi inte mäktar med att få ihop det ekonomiskt framöver, menar han.
Catharina Alerud beskriver en verksamhet som är speciell just på grund av de små grupperna.
– Då det inte är så många kunder här har vi lättare att tillgodose allas behov av stöd och hjälp i de situationer som kan uppstå. Vi är en speciellt bra verksamhet för de som tidigare har prövat andra sorters daglig verksamhet där det inte fungerat för dem.
Att beslutet fattades av produktionsförvaltningen på delegation och inte i kommunstyrelsen fick oppositionsråd Ann-Christine Furustrand (S) att reagera. Därför yrkade hon att frågan istället skulle lyftas till kommunstyrelsens möte i måndags, och att delegationen skulle återtas, vilket så också skedde.
I delegationsordningen specificeras att produktionschefen har rätt att teckna förvaltningsspecifika kontrakt. Men “någon delegation att fatta beslut om att upphöra med drift av någon verksamhet har inte produktionschefen. .. (Det) är ett beslut som skall fattas av kommunstyrelsen”, menar Furustrand i en skrivelse till kommunstyrelsen.
Därmed kvarstår inte nedläggningsbeslutet.
– Emiliagården dras med underskott men som jag ser det i dagsläget finns möjligheter till en ekonomi i balans för all egenregi, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).
Blir det ett nytt beslut för kommunstyrelsen?
– Inte om nedläggning i dagsläget.
Catharina Alerud och hennes kollegor är lättade.
– Det känns så himmelens skönt. Nu ska vi jobba på med ekonomin, men då behöver vi vara med och se hur de har räknat så vi har rätta siffror att gå efter.