
Kommunen har sagt upp det avtal med samfälligheten som tillät kommunen att bygga en ramp som bland annat används till att transportera grovsopor från öarna. Rampen ligger vid tomtgränsen vilket är godkänt i avtalet och i utbyte har samfälligheten fått dricksvatten från kommunens fastighet. Samfälligheten menar att det är ett arrendeavtal, medan kommunen hävdar att det handlar om ett nyttjanderättsavtal.
– Det är vi som har juridiken på vår sida. Vi har personer kvar som var med när avtalet skrevs, det har inte kommunen, säger Jan-Eric Wilén.
Grovsophanteringen har föranlett ett föreläggande från miljö och hälsa om åtgärder för att minska bullret i Räfsnäs. Bygglovet medger ett fyra meter högt bullerplank på tomtgränsen, vilket nu inte är möjligt eftersom avtalet är uppsagt. I och med uppsägningen står också samfällighetens fastighet med ett antal stugor utan dricksvatten.
– Kommunen inser inte konsekvenserna av att säga upp avtalet. I och med att de säger upp det får de flytta rampen 4,5 meter. Det går inte att göra det här utan att komma in på samfällighetens fastighet.
Samfälligheten anmärker också på att kommunen inte upprättat ordentliga ritningar och beviljat bygglov åt sig själv på 48 timmar på betydligt lösare grunder än vad som krävs normalt. De är upprörda över att kommunen sedan flera år konsekvent struntar i att delge rågrannar bygglov och inte kommunicerar med Räfsnäsborna. Beskedet om uppsägningen av avtalet fick samfälligheten av tredje man.
– De enda som får reda på något är Skärgårdsrådet. De fick reda på uppsägningen av avtalet en vecka före oss. Mark- och exploateringsavdelningen har kört över Räfsnäsborna helt och hållet. Det finns långt gångna planer på ombyggnaden av hamnen och kommunen vägrar lämna ut informationen. När vi inte får ut dokument vi har laglig rätt till kan vi bara reagera via juridiken, säger Jan-Eric Wilén.
Samfälligheten stod beredda att driva flera processer mot kommunen men i fredags kom Sven-Erik Öhlin, markförvaltare på Norrtälje kommun, för första gången ut till Räfsnäs för ett tre timmar långt möte i hamnen.
– Vi är beredda att gå kommunen till mötes och lade fram en billigare och bättre plan än kommunens, säger Jan-Erik Wilén.
Samfälligheten erbjuder nu kommunen ett markbyte så att den kan bygga en ramp och ett lägre bullerplank mot att samfälligheten får marken där brunnen med dricksvatten finns.
– Vi har även föreslagit att kommunen kan nyttja vår bryggrätt för att anlägga en pir på vår mark som då skulle väderskydda rampen. Sedan erbjuder vi att man sätter bullerplanket där staketet finns idag. Då får de mer utrymme till rampen. Nu har vi lagt ett förslag och kan lägga det juridiska på is om de pratar med oss, säger Jan-Eric Wilén.
”Fler frågor än bara bullerplanket”
Kommunen menar att den har juridiken på sin sida i frågan om Räfsnäs hamn men mark- och exploateringsavdelningen ska efter fredagens möte diskutera hur de ska gå vidare.
– Vi får söka lov som alla andra och har inga genvägar vad gäller bygglov, säger Erik Klockare, exploateringsingenjör på Norrtälje kommun.
Bygg- och miljödirektör Anna Keskitalo menar att det inte finns något krav på att delge grannar i detta fall, eftersom Räfsnäs hamn är ett detaljplanelagt område.
– Det här har överprövats och länsstyrelsen har också bedömt att vi gjort rätt bedömning. Det är hanterat utifrån den lagstiftningen vi har. Däremot har vi fått kritik för att ha beviljat lovet så snabbt. Just handläggningstiderna tittar vi ständigt på, att det går snabbt är inget ovanligt, säger Anna Keskitalo.
Enligt Erik Klockare sa kommunen upp avtalet då de var väldigt osäkra på var fastighetsgränsen gick.
– Vi begärde en utsättning av lantmäteriet och det var flera meters diff. Vi skulle arrendera ungefär fem centimeter av dem. Det behöver vi inte.
Erik Klockare menar att avtalet var ett nyttjanderättsavtal som inte kan tecknas på längre tid än 25 år, vilket man nu passerat.
– Som det är skrivet kan det inte varit annat än ett nyttjanderättsavtal.
Klockares kollega, markförvaltaren Sven-Erik Öhlin, träffade samfälligheten i fredags.
– Det var för att träffa samfälligheten och lyssna på deras synpunkter. Jag ville även ta del av den historik som finns om hamnen och även den verksamhet som hamnen är en förutsättning för. Min bild av mötet är att det alltid är bra att träffas på plats för att diskutera svåra frågor, säger Sven-Erik Öhlin som fortsätter:
– Efter mötet så ser jag att det finns fler frågor att diskutera än bara bullerplanket.
Vad tycker du om förslaget?
– Vad jag tycker om förslaget kan jag inte gå in på nu.
– Nästa steg är att diskutera denna fråga inom förvaltningen. För övrigt arbetar kommunen på att ta fram en förvaltningsplan för bland annat Räfsnäs. Avsikten är att hamnen ska underhållas och förbättras. Detta för att vara en säker och funktionell anläggning som är en förutsättning i förbindelsen mellan skärgården och öarna, säger Sven-Erik Öhlin.