
Trots ett flertal anmälningar om svartbyggen på Landsort väljer kommunen att inte utreda dessa innan en eventuell ny detaljplan för ön är klar. Under året kommer en konsekvensanalys genomföras för att avgöra om en ny plan med syfte att möjliggöra avstyckningar ska bli av.
Sedan 2016 och fram till nu har Nynäshamns kommun fått ta emot ett flertal anmälningar om olovliga byggnationer på Landsort, och begäran om att utreda dessa. Det handlar bland annat om förråd och uthus som ska ha byggts om till sovbodar, och en farhåga att detta ska påverka de gemensamhetsanläggningar i form av vatten och avlopp som finns med högre belastning.
Svaret från kommunen har dock varit att man inte ämnar göra någon utredning innan det blir klart om en eventuell detaljplaneändring av ön. Idag består Öja av en enda fastighet, ägd av Statens Fastighetsverk. Det har dock under många år pågått diskussioner om att ändra detaljplanen för att kunna möjliggöra avstyckning av fastigheten, något som det rått delade meningar om mellan fast- och fritidsboende på ön. I nuvarande detaljplan antagen år 2000 står specifikt skrivet att någon avstyckning inte medges, av anledningen att motverka prisstegringar efter friköp vilket skulle kunna leda till att nuvarande ägare tvingas sälja sina bostäder av ekonomiska skäl.
Daniel Adborn (L), ordförande i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Nynäshamns kommun, menar att utredningen om svartbyggena ska bli av, men inte än.
– Det är en generell riktlinje vi har att tillsynsmyndigheten avvaktar utredning när vi har en fastighet som står inför detaljplaneändring. Eventuellt kan en ändring leda till att vissa saker blir lagliga, annars så kommer de fortsätta vara olagliga. Då kan vi åtgärda dem efter att detaljplanearbetet är klart, säger han.
Då kan alltså vissa av de här svartbyggena bli ok?
– Ingen aning, troligtvis inte. Syftet med detaljplaneändringen är ju egentligen att fastighetsägaren ansökt om möjligheten att stycka av fastigheter. Det är främst det vi kommer att titta på, sedan finns även en del andra inspel.
Tidigare har kommunen ställt sig negativ till att tillåta avstyckning. Vad har förändrats?
– Vi har inte lovat det på något sätt. I våra samtal med Statens Fastighetsverk har vi sagt att förändra detaljplanen av bara det skälet är vi inte intresserade av. Men vi har haft samarbete under lång tid där vi kommit fram till fler saker vi vill titta på för att utveckla ön. Det är det som vi kommer att utreda i den här konsekvensanalysen, som vi ställt som ett hårt krav. Beroende på vad den kommer fram till kommer kommunen ta ställning till om vi vill fortsätta detaljplanearbetet.
Syftet med konsekvensanalysen, som ska genomföras under året, är att utreda vad det skulle få effekter om markavstyckning skulle tillåtas.
– Men också att hitta en plan för hur Öja ska kunna vara en levande ö året runt även i framtiden, säger Daniel Adborn.