När personligheten, konstnären och Husarö-profilen Per-Ola ”Perre” Brickman gick bort förra året lämnade han ett tomrum efter sig på ön. I helgen mindes öborna honom genom en minnesutställning med hans konst.
Per-Ola Brickman växte upp på Tavastgatan på Södermalm. Musiken blev snabbt ett stort intresse för honom. Som barn träffade han Leif ”Leffe” Sundberg, en grabb som bodde några kvarter bort.
– Vi var tolv år när vi bildade vårt första band, vi kallade oss Hustlers, säger Leffe Sundberg och skrattar.
För Leffe och Perre blev det början på en livslång kamratskap. De hängde ihop genom ett antal olika band. Men genombrottet kom 1965 med bandet Merrymen. I gruppen spelade några idag välkända musiker som Bo Hansson och Bill Öhrström. Bandet spelade en lite ruffig rockblues, som gav dem epitetet Sveriges Rolling Stones. De fick stora framgångar och vann en rad tävlingar. När sedan Rolling Stones skulle göra sin första turné i Sverige, var Merrymen det givna förbandet.
– Jag minns att vi stod på ett lastbilsflak i Bromma och spelade för att välkomna dem, säger Leif Sundberg.
Rolling Stones var stora redan då och för medlemmarna i Merrymen var det ett minnesvärt möte.
– Vi spelade på Kungliga tennishallen. Mick Jagger var inne i vår loge och pratade ganska länge, han var intresserad av vår musik, säger Leif Sundberg.
Trots framgångarna kom gruppen bara att hålla ihop i ett år. Perre jobbade därefter bland annat på televerket och utbildade sig till fritidspedagog. Han fick två barn.
Husarö var den plats ha åkte till varje sommar. Hans föräldrar hade länge hyrt en stuga på ön, men kontraktet sades upp när stugan såldes. Istället lät en kompis på ön bygga en friggebod åt Perre på sin tomt.
– Han fiskade, plockade svamp och småodlade lite. Han var en centralfigur i det lilla kulturliv som fanns på ön. Vi hade ett hobbyband på 90-talet, ”Husarö-stones”. Man kunde alltid sitta och snacka skit på hans veranda, minns Göran Rosén som var en av vännerna på Husarö.
Per-Ola Brickman var mycket kreativ och målade ofta tavlor som han sålde eller gav bort. När han gick ur tiden kom förslaget upp om att samla in verk till en utställning på Husarö. Till utställningen har man fått in upp mot femtio verk, med blandade tekniker, från olja till enkla kollage.
- Vi umgicks nästan varje vecka i femtio år tid. Hans död lämnar ett stort hål i mitt liv, säger Leffe Sundberg