
Kontanthanteringen är fortfarande ett stort problem i skärgården, sex år efter att Svensk Kassaservice la ner. Det visar en rapport från länsstyrelsen, som konstaterar att statliga insatser som wifi-zoner och kontanthämtning med helikopter kommer att behövas även i framtiden.
Länsstyrelserna i hela landet står bakom rapporten till regeringen om kontanthanteringen i glesbygd. Från Stockholm rapporteras bland annat att tillgången till grundläggande betaltjänster fortfarande är mycket begränsad i glesbygden. Framför allt i skärgården där konsumenter fortfarande har problem med att ta ut kontanter, liksom företagare som vill lämna dagskassor till banken.
– För företagarna krävs det oftast en hel arbetsdag för att lämna dagskassan och skaffa växelpengar. Indikationer har kommit om att det krävs att man till och med måste åka till två olika kontor eftersom tjänsterna inte finns på samma ställe. Så det rör sig om arbetsdagar för att göra ett sånt ärende, säger Tereze Säll på länsstyrelsens tillväxtavdelning.
Tack vare stöd från Post- och telestyrelsen, PTS, har ett knappt 20-tal öar de senaste åren fått viss kontantservice tack vare en upphandlad helikoptertjänst som hämtar dagskassor och även kan leverera växel, i mån av plats. Men det handlar om kärnöarna, med mer än 200 bofasta, liksom välbesökta öar som exempelvis Grinda.
– Det har varit väldigt uppskattat visar utvärderingar, säger Tereze Säll.
Men helikoptern hämtar dagskassor enbart under högsäsong. Behoven finns fortfarande under lågsäsong på vissa, välbesökta öar. Men där är bedömningen att företagen under lågsäsongen lättare kan ta höjd för att åka iväg en dag, något som är betydligt svårare under högsäsong. Helikoptern är upphandlad även för sommaren 2015, med option även för 2016, allt för att skapa kontinuitet och trygghet för skärgårdsföretagen. Men helikoptern löser inte allt:
– Vi har löst problemet till viss del. Men det är ännu svårt att ta ut kontanter. Det går att göra i kassan hos livsmedelsbutikerna, men det beror på hur mycket pengar som finns tillgängligt den dagen, säger Tereze Säll.
Ett nytt grepp testades på Utö i somras, där mobila betaltjänster blev möjliga i större utsträckning än tidigare tack vare en gratis wifi-zon, med stöd från länsstyrelsen.
– Sommartid är näten ofta överbelastade och det är vanligt att näten går ner. Men wifi-zonen stärkte upp nätet och gjorde det pålitligt så att kunderna kunde använda sig av sina vanliga betaltjänster i telefonen, fortsätter hon.
Intresset för systemet har spritt sig, så det är inte omöjligt att det kommer till andra platser i skärgården. En förutsättning är dock fiber finns:
– Det har kommit förfrågningar från lite olika håll. Vi tycker att det har fungerat bra, ett stabilt nät öppnar inte bara för betaltjänster utan även för allt annat. Möjligheten till wifi-zoner finns på många av de större öarna. Vi är intresserade, det känns som en önskvärd lösning.
Länsstyrelsen prioriterar framför allt de större öarna med många bofasta, och Thereze Säll uppmanar att ta kontakt med myndigheten och diskutera förutsättningarna för upprättandet av fria wifi-zoner.