
Processen att göra Nämdö skärgård till ett biosfärområde är i full gång. Nu söker föreningen Nämdö Green Archipelago en koordinator för att formulera ett underlag till Nämdöskärgårdens ansökan till UNESCO om att bli biosfärsområde.
Syftet med biosfärområdet är att bevara biologisk mångfald men även att utveckla ekonomin och samhället så att livet i skärgården blir hållbart. Beslutet att bilda biosfärområdet fattas ytterst av UNESCO. Initiativet och underlaget måste vara lokalt drivet och formulerat. Med pengar från Världsnaturfonden, WWF, har föreningen Nämdö Green Archipelago satt igång arbetet med en förstudie men tiden räcker inte till och nu har man fått ytterligare bidrag för att anställa en person som kan hålla ihop alla projektidéer utöver själva förstudien där de redan har en projektledare.
– Trots att vi har fått pengar från WWF krävs det väldigt mycket ideellt arbete. Vi lägger ner sjukt många arbetsdagar på det här projektet. Vi har kompetensen i styrelsen men de jobbar ju till vardags. För att det ska fungera behöver vi nu anställa en koordinator på heltid redan i början av nästa år. Till det har vi fått extrapengar från WWF, säger Gunilla Söderqvist, sekreterare i Nämdö Green Archipelago.
Skärgårdshavets biosfärområde i Åboland är ett område som liknar Nämdö skärgård men det är lika stort som Stockholms skärgården. Efter tio år har samarbetena mellan och på öarna byggts upp.
– Vår förhoppning är att logistik och samverkan mellan region, länsstyrelse och framför allt kommunen förbättras i samråd med oss i Nämdöskärgården, såväl bofasta som deltidsbor. Vi vill få med myndigheter och förvaltningar på tåget så att det inte blir så mycket stuprörstänk, säger Gunilla Söderqvist.
Nämdö skärgård ska även bli en marin nationalpark med planerad invigning 2025.
– Vårt närmaste projekt är en studieresa till Kosteröarnas marina nationalpark. De största förändringarna som vi hoppas på i och med det och om vi även blir ett biosfärsområde är att det sker en föryngring av de boende och att företagandet, bland annat inom besöksnäringen, ska få hjälp på vägen. Det krävs för att vi ska kunna upprätthålla den kommersiella servicen här ute, säger Gunilla Söderqvist, som när vi talas vid sitter i biblioteket, som huserar i Nämdö skola. I skolhuset hyr också föreningen Nämdö Green Archipelago egna lokaler för arbetet med förstudien.
– Med fler barnfamiljer skulle skola och förskola kunna komma igång igen. Bostadsbyggande krävs dessutom om vi ska bli fler, säger hon.