
Till slut stod stjärnorna stod rätt på himlen för Antrophia rederi som kunde köpa fartyget M/S Korsön, ett för rederiet länge eftertraktat fartyg.
I vinter kommer hon att trafikera sträckan Styrsvik – Stavsnäs.
– Det här K-märkta fartyget är något alldeles extra för båtentusiaster, säger motormannen Björn Degermalm.
Det är en strålande vacker höstdag när Skärgården kliver ombord på M/S Korsön i Stavsnäs vinterhamn. Fartygets nygamla hemmahamn sedan Antrophia rederi köpte henne av den tidigare ägaren Björn Degermalm, numera anställd motorman på rederiet.
– Jag har länge varit svag för den här båten men det har aldrig varit läge för mig att köpa den. Men denna gång stod stjärnorna rätt på himlen, säger Robert Bergstedt, vd på Antrophia rederi.
Tanken är att Korsön ska trafikera sträckan Styrsvik – Stavsnäs för Antrophias räkning under vintrarna. En rutt som fartyget tidigare kört en kort period när hon var i Sandhamns båttaxis ägo för 15 år sedan och kördes mellan Stavsnäs och Sandhamn. Sedan dess har Korsön haft flera ägare.
Enligt Björn Degermalm är fartyget en ren fröjd bland båtentusiaster.
– Det är många som blir rörda av att se henne, säger han.
Och det är förståeligt på många sätt. M/S Korsön är unikt då det är det enda fartyget i Sverige som är byggt som ett kombinerat bogser- och passagerarfartyg. Men kanske är det framförallt båtens hjärta, en stadigt dunkande blåmetallic Alpha 2-taktsdiesel, som får entusiasterna att jubla.
– När de hör det här dova dunkande ljudet från motorn blir de nästan tårögda, säger Björn och förklarar att även han tilltalas av motorns enkelhet.
– Det är en enkel och kraftfull motor på många sätt. Inget krångel, fortsätter han.
Tidigare var Björn ägare till fartyget M/S Malmö och länge sa han att hon skulle bli hans sista fartyg. Men när han sålde henne var det som att något fattades honom.
– Ja, det blev tomt. Jag fick lite abstinens och hittade då Korsön och blev lyrisk.
Det var, som man säger, kärlek vid första ögonkastet.
– Jag är ju en fartygsnörd och gillade verkligen mitt tidigare fartyg M/S Malmö men det är något visst med Korsön, säger han.
Även om Björn inte riktigt sätter ord på sina känslor för fartyget märks det tydligt att han gillar henne. Det är med en viss stolthet i blicken han visar upp henne för tidningen och det är påtagligt att han lagt många timmar på hennes underhåll.
– Det var inget fel på fartyget när jag köpte henne för snart tre år sedan men jag trivdes inte riktigt med inredningen, säger Björn Degermalm.
Därför var bland det första han gjorde en helrenovering inombords. Då blev fartyget även handikappanpassat. Idag påminner inredningen om 40-talets glansdagar. Skotten är tapetserade med gamla lagfarter. Längs med sidorna finns ett antal bänkar uppradade som han renoverat och klätt i tidstypisk klädsel. Midskepps står en bagagehylla i stringutförande som numer används som bokhylla.
– Jag ville återskapa någon slags originalkänsla, säger Björn.
Att Björn följde med som däcksman i samband med Antrophias köp av Korsön är en trygghet, menar Robert Bergstedt.
– Han kan fartyget utan och innan så det känns bra att ha med honom ombord.
Under sensommaren har fartyget legat vid varvet på Rindö för att byggas om i stäven, så att det ska bli lättare att komma ombord med exempelvis en rullstol. Det jobbet har utförts av Björnskog Service AB och är gjord med en väldig precision, säger Robert.
– De har verkligen lagt ned möda i att få fartyget så likt som möjligt. När stävportarna är stängda syns det knappt att något arbete är utfört alls.
I och med ombyggnationen är hela fartyget handikappanpassat sånär som på toaletten.
– Vi har tänkt handikappanpassa även den, såklart, men för att göra det krävs att vi får mer trafik upphandlad, säger Robert Bergstedt.
I framtiden hoppas han kunna använda Korsön till att trafikera fler och längre rutter. Det är inte möjligt idag då fartyget endast är kontrakterat för att köra 80 timmar under vintern. Men Robert hoppas nu är att få till ett bättre avtal med landstinget om ett fast pris för hela året.
– Vi får hoppas på att det blir en riktigt isig vinter så att vi kan visa landstinget att det här fartyget verkligen behövs, säger han.
Fakta/MS Korsön
Byggår: 1939, Öresundsvarvet, Landskrona
Längd: 23,97 meter
Största bredd: 6,21 meter
Djup: 3 meter
Motor: Alpha 2-taktsdiesel, 5 cylindrar
Toppfart: 10 knop
Kapacitet: 98 passagerare
Historiska milstolpar i urval:
- 1939-08-05 Levereras som M/S Ven till Landskrona stad för trafik mellan Landskrona och Ven.
- 1942 Maskinen byggs om för att kunna gå på motorfotogen.
- 1944 Maskinen byggs om igen för att kunna gå på tjärolja.
- 1962 Fartyget byggs om för att enbart köra passagerare.
- 1963 Kolliderar M/S Ven med fartyget Nancy. Tre passagerare skadas.
- 1982 och 1987 Propellerhaveri.
- 2002 Säljs fartyget till Sandhamns båttaxi och blir omdöpt till Korsön.
- 2015 Fartyget blir K-märkt.
- 2017 Antrophia rederi köper fartyget.
Fakta: Skärgårdsbåtar.se