
Just nu arbetar myndigheterna med att ta fram bestämmelser till den planerade nationalparken i Nämdöarkipelagen. I Kosterhavet är det strikta fartgränser för båtar och nu planeras ett totalförbud för vattenskotrar.
I stora delar av Kosterhavets nationalpark är det fem knops maxfart under perioden 15 maj till 31 augusti. För närvarande är det fri fart i övriga delar av nationalparken, men det finns förslag om 25 knop maxfart för hela området. Även totalförbud mot vattenskotrar övervägs i femknopsområdena.
Inom nationalparken råder även förbud mot att gräva upp växter, plocka ostron och flytta på stenar. Den senare bestämmelsen har blivit aktuell eftersom det blivit mode att bygga stenrösen på öarna i nationalparken.
Enligt Kosterhavets nationalparkschef Anders Tysklind har det varit få protester mot bestämmelserna. En möjlig förklaring till det är att regelverket utformats av särskild delegation, som består av representanter från länsstyrelsen (ordförande), kommunerna, lokala föreningar, yrkesfiskarna och friluftsföretag, som verkar i området.
– Det har gjort att vi kunnat diskutera förbuden gemensamt från början och att de blivit väl förankrade, säger Anders Tysklind.
Kosterhavsdelegationen, som den kallas, träffas minst fyra gånger om året och ett av dessa möten är tillsammans med de norska grannparkerna Ytre Hvaler och Ferder. Länsstyrelsen i Västra Götaland har till och med delegerat ansvaret att förvalta nationalparken till delegationen.
Några planer på en liknande delegation för Nämdöarkipelagen finns inte, säger Maria Taberman på Naturvårdsverket, som samordnar arbetet med att ta fram förslag till föreskrifter för nationalparken i Nämdöarkipelagen.
– I Kosterhavet var bland annat fisket en viktig fråga som krävde ett nära samarbete mellan olika parter. Den problematiken finns inte i Nämdöarkipelagen, vilket gör att vi bedömt att det inte finns ett behov av en särskild delegation, säger hon, men tillägger:
– Däremot planerar vi för fortsatt dialog med de som verkar och direkt berörs av nationalparken.
Just nu befinner sig Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i en fas där de analyserar de föreskrifter som redan finns i naturreservaten i Nämdöarkipelagen. Myndigheterna studerar också vilka regler som gäller i andra nationalparker, bland annat Kosterhavet och Åsnens nationalpark.
– Men vi kommer inte att kopiera bestämmelserna från till exempel Kosterhavet. Varje område har sina speciella förutsättningar och föreskrifterna ska alltid utgå från behov av reglering i det specifika området, säger Maria Taberman.
Oavsett vilka föreskrifter det blir i den nya nationalparken understryker Anders Tysklind behovet av tillsyn:
– Det är meningslöst att hitta på regler om ingen övervakar att de efterföljs, säger han.
Länsstyrelsen har sju heltidstjänster baserade på Sydkoster. Av dessa har fem utbildning som naturvårdsvakter med särskilda befogenheter att säga till personer som bryter mot regler och i allvarliga fall göra polisanmälan.
Under högsäsong gör naturvårdarna minst en inspektionsresa per dag.
Fakta/bestämmelser i Kosterhavets nationalpark
Båtliv
HASTIGHET: I stora delar av Kosterhavet är det 5 knop maxfart under perioden 15 maj till 31 augusti. För närvarande är det fri fart i övriga delar av nationalparken, men det finns förslag om 25 knop maxfart för hela Kosterhavet. Även totalförbud mot vattenskotrar övervägs i 5-knopsområdena.
ÖVERNATTNING/ANKRING: Fritidsbåtar får ligga maximalt två nätter i samma naturhamn. Vissa platser har märkts ut som lämpliga för ankring för att skydda till exempel områden nära badstränder. Ankring får inte skada botten.
KAJAKER OCH SMÅ BÅTAR: Måste dras upp så att de inte inkräktar på badstränder (sandstränder). Mindre fritidsbåtar måste ligga minst 50 meter från badstrand.
TYST OMRÅDE: I reservatet finns ett särskilt område där man ska visa extra hänsyn, ungefär som tyst vagn på tåg.
SKYDD FÖR FÅGEL OCH SÄL: Båtar ska hålla minst 100 meters avstånd vid säl- och fågelskyddsområden.
ÖVRIGT: Förbjudet att köra båtmotorer på tomgång, även för att ladda batterier.
Rörligt friluftsliv
CAMPING: Två nätter på samma plats, utom i områden som är helt avlysta.
CYKLAR, MOTORFORDON: Får inte användas annat än på vägar. Strikt förbud mot att cykla i naturområden.
SNORKLING, DYKNING: Snorkling uppmuntras. Dykning tillåten, men strikt förbud mot att plocka med sig någonting från botten.
ELDNING: Får bara ske på särskilt anvisade platser. Kosterhavet rustar bland annat upp platser som tidigare använts för eldning, så att de nu har godkända eldstäder. Finns förslag om att helt förbjuda engångsgrillar.
HUNDAR: Kopplingstvång under hela året.
ÖVRIGT: Förbud mot att gräva upp växter, plocka ostron och flytta på stenar.
Flygverksamhet
START- OCH LANDNING: Inga flygfarkoster, inklusive drönare, får starta eller landa inom Kosterhavets nationalpark.
FLYGHÖJD: Lägsta flyghöjd inom området är 300 meter. Gäller även drönare.
Fiske
FÖRBUDSZON: I Kosterhavet finns områden avsatta där allt fiske är förbjudet.
HANDREDSKAP: I större delen av nationalparken är det tillåtet med handredskapsfiske.
BURAR: Inom vissa områden fiskas havskräfta och hummer med burar.
TRÅLNING: All trålning är förbjuden, utom för räkor inom särskilt anvisade områden.
Källor bestämmelser: Malcolm Dixelius, Nämdö Green Archipelago, samt Anders Tysklind.