
Kostnaderna för bredbandsanlutningar kan komma att mångdubblas. Det står klart sedan Jordbruksverket beslutat sänka sin stödandel.
Inför nästa EU-programperiod för landsbygdsutveckling, där bredbandsutbyggnad ingår, kommer stödandelen att sänkas rejält. Jordbruksverket förväntar sig att det ska gå att åstadkomma bredband till fler, för en lägre kostnad än tidigare. Från 70-80 procent sänks stödandelen nu till 50 procent när nästa programperiod tar vid för åren 2014-2020. Det innebär mindre stöd och dyrare anslutning till varje ny bredbandsabonnent som tillkommer. En anslutning som tidigare kostat hushållen mellan 15 000-25 000 kronor, kan nu komma att kosta mellan 50 000-100 000 kronor, eller inte bli möjlig att göra alls. Ett dråpslag med andra ord för de bredbandsföreningar i skärgården I Nämdöskärgården är oron stor, Calle Bergsman i styrelsen för Nämdö fiber säger:
– Myndigheterna rycker bort sitt tidigare löfte om utlovat stöd så att det blir dyrare att ansluta. Risken är att vissa inte kommer att kunna ansluta sig alls, liksom att de som nu ligger på tur att anslutas i nästa etapp riskerar att inte ha råd, säger han.
Även Sune Fogelström, i bredbandsgruppen för Siko (Skärgårdens intresseföreningars intresse- och kontaktorganisation) är besviken:
– Jag förstår inte varför stödandelen går ner, den borde vara högre i Stockholms län eftersom det är mycket dyrare att bygga här än i Norrbotten. Ändå har de en högre stödandel norrut, trots att marknaden är precis lika ointresserade av att bygga ut bredbandsnät i Norrbottens glesbygd som i Stockholms glesbygd. Abonnenterna på Möja, Runmarö och Nämdö har heller inte högre betalningsförmåga än andra glesbygder, konstaterar han.
Hans besked till bredbandsföreningarna är dock att inte ge upp. De pågående projekten, för förra programperioden, löper på som planerat med det högre stödet, och ska vara färdigbyggda innan årsskiftet.
– Många av skärgårdsprojekten har under första omgången byggt mycket basinfrastruktur som redan är betald, så det finns ingen anledning att ge upp. Det är bara att sänka kostnaderna, utnyttja infrastrukturen som redan byggts och bygga billigare. Nu finns även mycket bra kompetens i skärgården att utnyttja, säger Sune Fogelström.
För Nämdös del är en av möjligheterna att vädja till Värmdö kommun, som inte längre kommer att bidra med ekonomiskt stöd, att hjälpa till med bland annat möjligheter till samförläggning med exempelvis Vattenfall, kostnader för tillstånd samt kunskap.
Liksom att ta hjälp av abonnenterna, och få dem att göra mer själva. Sådana åtgärder kan hålla nere kostnaderna.
– Det går att bygga vidare till en rimlig kostnad för abonnenterna. De som ligger värst till blir svåra att nå, men många kommer vi att kunna nå, säger Sune Fogelström.
En högre anslutningsgrad skulle också hålla nere priset, men för bredbandsföreningarnas styrelser och medlemmar väntar en tuff tid, befarar han:
– Lojaliteten kommer att sättas på prov när de som redan har fått anslutning och de som inte har fått det ska samsas. Det blir till att vädja till de som var med från början att vara lojala och dela på kostnaderna. Samtidigt blir man delägare i ett större nät, som får ett stort värde. Det blir snart det enda kommunikationsnätet som kommer att finnas kvar. Så det blir en intressant höst, säger Sune Fogelström.