
Att odla kräftor och jordgubbar skulle kunna vara en ny försörjning i skärgården. Det skulle till och med kunna göras i samma odling.
Förslaget kommer från en förstudie som gjorts av Nämdö Green Archipelago.
– Systemet för kräftodling kan nyttjas för småskalig produktion, men det som motiverade oss att initiera arbetet var att visa att förslag som vid en första anblick kan se knasiga ut ändå väcker intresse som mynnar ut i praktisk naturvård, säger Elin Dahlgren, forskare på SLU och deltidsboende på Nämdö.
Författarna till förstudien argumenterar att det finns en marknad för småskalig odling av flodkräfta. De föreslår också att reningen av trågen med kräftor skulle kunna ske med hjälp av växtodlingar, så kallad akvaponi.
– Näringsrikt vatten från fisktankarna pumpas till växthus eller växtbäddar där växterna tar upp näring ur vattnet, som sedan kan återanvändas i fiskodlingen, skriver författarna i förstudien.
I dag är den svenska flodkräftan utrotningshotad. Den anses också vara en delikatess på middagsbordet
Eftersom flodkräftan är så sällsynt i naturen förekommer knappt något yrkesfiske på den. Allt som säljs i handeln kommer från odlingar med priser upp mot 1 200 kronor per kilo.
Här finns en marknad, även för småskaliga enheter, menar förstudien.
Som exempel på kunder nämner förstudien lokala restauranter och privatpersoner. Den pekar också på att kräftodlingen kan användas för att ta fram flera olika produkter: kokta kräftor, sättkräftor och kräftfiske samt visning av anläggningen för intresserade besökare.
– Systemet fungerar troligen lika bra för att kläcka fram och skörda till exempel gäddyngel, säger Elin Dahlgren.