
Den styrande majoriteten i Vaxholms församling vill sälja prästgården till ett fastighetsutvecklingsbolag. Men försäljningen är villkorad med en detaljplaneändring för ytterligare 40 små lägenheter på fastigheten, vilket har väckt kritik.
På senaste kyrkorådsmötet i Vaxholm den 23 april beslutade den styrande majoriteten i Vaxholms församling, POSK, att föreslå för kyrkofullmäktige att sälja Vaxholms prästgård till fastighetsutvecklingsbolaget Svea Fastigheter AB till ett pris på 16 miljoner kronor.
Förbehållet för köpet skulle dock vara att en detaljplaneändring går igenom, som tillåter byggnation av 40 små seniorlägenheter på fastigheten.
Det fick dock oppositionen att reagera.
– Det är ett märkligt och uppseendeväckande förfarande. Det är en spekulation, för ingen vet ju i dagsläget hur en ändring av detaljplanen kan se ut. Det är församlingsbornas pengar och vi är inte tillsatta för att spekulera med dem, menar Mikael Freimuth från Föreningen Tradition och Förnyelse i Vaxholms församling och ordförande i kyrkofullmäktige.
I en insändare till Skärgården i förra veckan formulerar han ett antal skarpa frågor till kyrkorådets ordförande Åsa Klint, POSK. Bland annat undrar han varför man inte säljer till en annan fastighetsutvecklare som lagt ett högre bud, eller genom öppen budgivning.
– Vi är upprörda att man väljer det här tillvägagångssättet. Det är inte ansvarsfullt, menar han.
När Skärgården når Åsa Klint vill hon hellre besvara frågorna via mejl.
Varför vill ni sälja just till Svea Fastigheter och inte till någon som lägger ett högre bud? Varför inte ha en öppen budgivningsprocess?
– Konceptet med bogemenskap tilltalar oss i POSK. Det finns många exempel på hur olika former av bogemenskap bidrar till friskare liv och gladare människor. Dessutom tillförs Vaxholm 30-40 hyreslägenheter, en verklig bristvara.
– Det är alldeles riktigt att det funnits flera intressenter på prästgården. De flesta har stupat på att församlingen skulle fortsätta att äga fastigheten och rusta upp den till tänkt ändamål. Då en omfattande upprustning måste ske, har den hyresnivå som krävts inte varit attraktiv för någon. Ett bolag har, med samma villkor angående detaljplaneändring, lagt ett högre bud. Då deras koncept var att bygga bostadsrätter och ytterligare ett villkor var att byggplanen medgav minst tre våningar, ansågs detta inte vara ett intressant alternativ av POSK. Vi vill värna om den fina bebyggelsen som finns i Vaxholm och anser inte att det behövs fler bostadsrätter. Att bjuda ut på öppna marknaden medför stor risk för att prästgårdsbyggnaden kommer att försvinna, antingen fysiskt eller som en vacker byggnad i blickfånget när man svänger ner för backen från kyrkan.
Det är ju behäftat med en viss risk i och med att köpet villkoras med en detaljplaneändring, som kan ta lång tid att få igenom. Vad händer om den inte gör det enligt villkoren?
– En ansökan om planbesked kommer att inges till kommunen så snart beslut om intentionsavtal har tagits. Ett sådant besked ska kommun ge inom fyra månader. Detta beslut ger en indikation om att planen kan ändras. Vi hoppas och tror att politikerna i Vaxholm inser vilken nytta detta tillskott av hyreslägenheter och bogemenskap ger. Om det skulle gå oss emot så står prästgården där den står och det enda vi förlorat är tid.
Idag används prästgården i stort sett inte alls till församlingens verksamhet. Delar av huset hyrs ut tillfälligt till en flyktingfamilj, och om helgerna har föreningen En hjälpande hand ordnat språkcafé för nyanlända och delat ut kläder till behövande. I upplägget med Svea Fastigheter finns möjligheten för församlingen att fortsätta hyra en lokal i prästgården, om så önskas.
Kyrkofullmäktiges nästa sammanträde, då förslaget om försäljningen ska läggas fram, hålls den 14 maj.