
I somras fick Visit Roslagen, som driver turistservicen i Österåker, många klagomål. Den dåvarande chefen för turistverksamheten i kommunen tog kritiken vidare till kommundirektören – som även är styrelseordförande för Visit Roslagen. Men där tog det stopp.
Österåkers kommun betalar 600 000 kronor om året för att Visit Roslagen ska sköta turistservicen i kommunen. I somras hörde Anna Eriksson, som då var tillväxt- och marknadschef på Österåkers kommun, mycket kritik mot bolaget.
– Jag fick flera klagomål, både från personalen inom turismverksamheten på kommunen och från medborgare, säger Anna Eriksson.
Kritiken gällde enligt henne bland annat att Visit Roslagen knappt jobbar med marknadsföring och destinationsutveckling, som är två av deras uppdrag, men också att turistbyrån i Åkersberga sköttes dåligt. Det senare bekräftas av ett kritiskt mejl som kultur-, turism- och besöksnäringschefen Carl Oscar Törnros skickade till Visit Roslagens VD Gisela Norén i juli. Där skriver han efter ett besök på turistbyrån att personalen inte känner till kommunens stora satsningar, som konserterna med Niclas Frisk och Kungliga Operan i Ramsmora varv på Ljusterö. Han skriver också ett mejl till Anna Eriksson, som då var hans chef: ”Jag vill ge Visit Roslagen en prick med tanke på dagens besök”.
Eftersom Anna Eriksson ansåg att kritiken mot Visit Roslagen var så pass allvarlig tog hon den vidare till sin närmsta chef, den tillförordnande kommundirektören Sören Karlsson. Som även var och är styrelseordförande i Visit Roslagen – en kombination som enligt Anna Eriksson ledde till en intressekonflikt.
– Sören Karlsson sa åt mig att släppa frågan och att han framöver skulle hantera det tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman. Hade han inte sagt nej, skulle jag absolut ha tilldelat Visit Roslagen en varning efter sommaren.
Om det förekommer fel eller brister ska kommunen skicka en skriftlig varning till bolaget, enligt avtalet mellan kommunen och Visit Roslagen.
– Men det hände naturligtvis ingenting, säger Anna Eriksson.
Sören Karlsson bekräftar att han diskuterade Visit Roslagen med Anna Eriksson i somras, men vad han sedan gjorde med kritiken minns han inte.
– Det kommer jag faktiskt inte ihåg, säger han och fortsätter:
– Men det viktigaste är att det var Anna som hade ansvar att hantera turistfrågorna. Man kan inte lägga det på sin högsta chef. Och jag vet inte vad hon vidtog för åtgärder.
Sören Karlsson poängterar att avtalet mellan kommunen och Visit Roslagen var klart när han tillträdde som kommundirektör och att han inte har något egenintresse i Visit Roslagen eftersom han exempelvis inte äger några aktier i bolaget.
– Dessutom har jag varit väldigt noga med att inte fatta beslut i frågor kring turism och Visit Roslagen, säger han.
Avtalet mellan Visit Roslagen och Österåkers kommun går ut vid årsskiftet, men kan förlängas med ett år. Anna Eriksson säger att hon aldrig skulle upphandla Visit Roslagen som entreprenör igen.
– Jag jämför det med en entreprenör för snöröjning som inte har snöskyfflar. Det går inte, säger hon.
Men i december i fjol fick Anna Eriksson sluta på kommunen, efter att ha köpts ut med 18 månadslöner. Den som tog över efter henne som tillförordnad tillväxt- och marknadschef är – Sören Karlsson. Enligt den nuvarande kommundirektören Jan-Olof Friman är Sören Karlsson dock inte ansvarig för turismfrågorna:
– Det krävs oerhört mycket till för att något juridiskt ska betraktas som jäv. Men vi gjorde den här förändringen för att inte någon ska kunna misstänka att Sören Karlsson kan påverka beslut om turistfrågor.
Carl Oscar Törnros, som nu är den högsta ansvariga för turistfrågorna i kommunen, vill trots sitt kritiska mejl i somras inte uttala sig om hur han tycker att Visit Roslagen sköter sitt uppdrag.
– Vi kommer att utvärdera uppdraget tillsammans med Visit Roslagen framöver. Mer kan jag inte säga.
Fakta/VISIT ROSLAGEN
• Bildades i maj 2010. Uppdraget är att utveckla, marknadsföra och sälja turistbaserade tjänster och produkter i Roslagen.
• Bolaget ägs av 160 företag/aktörer samt kommunerna Östhammar, Norrtälje och Österåker. I somras hoppade Vaxholms kommun av samarbetet.
• De tre kommunerna har även samarbetsavtal med bolaget. För Österåker är priset 600 000 kronor per år.