När IP-Only drog sig ur fiberprojektet på södra Väddö för en tid sedan vände sig Björköborna till Telia. Men nu ligger även det samarbetet i riskzonen, då man inte kommit upp i tillräckligt antal anmälningar.
För en tid sedan rapporterade Skärgården om att fiberföretaget IP-Only lägger ner sina planer på att bygga ut bredbandet på Väddö och Arholma. Som skäl angavs bland annat problem med ”...insamling av tusentals privata markavtal, försenade Trafikverkstillstånd, långa avstånd och utmanande markterräng”, citerat från annulleringsbrevet.
Man började då istället föra diskussioner med Telia om utbyggnaden av bredbandet på Björkö. Men för att Telia ska fatta beslut om byggstart krävs anslutning från minst 60 procent av fastigheterna, det vill säga 800 anmälningar. När tidsfristen går ut imorgon, den sista november, är man ännu cirka 170 anmälningar kort.
Denise Duinker Toresson i projektgruppen från Björkö-Arholma hembygdsförening vill nu veta hur Telia kommer att agera.
– Är det så att arbetet förskjuts, att man inväntar de 800 eller säger de nej helt och hållet? Det tror jag inte de gör, men jag vill gärna få det bekräftat.
Dels har man försökt jobba ner minimiantalet för ansökningarna.
– Det är lite missvisande hur många fastigheter vi faktiskt har här. Kanske räcker det med bara 700 anmälningar, det beror lite på hur man ser på siffrorna, säger Denise Duinker Toresson.
Det har även funnits en viss oro för att beställningar ska ha missats. Enligt Denise Duinker Toresson är kartan på Telias hemsida, som visar vilka fastigheter som anmält sig inte helt korrekt. Vissa har inte fått bekräftelsemejl trots att de trott att de tecknat avtal. Hon tror dock inte att det ska röra sig om något större antal som fallit ur systemet.
– Men är man det minsta osäker rekommenderar jag att man ringer till Telia och dubbelkollar.
På Telia ser man positivt på projektet, men har ännu inte fattat beslut om hur man ska göra.
– Vi har inte riktigt kommit upp i antalet vi behöver, och det finns inget byggbeslut just här och nu. Men vi kommer gå igenom och utvärdera det här och informera alla som har beställt nu under de första dagarna i december, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.
Angående de utmaningar som IP-Only upplevt i området säger Inger Gunterberg att det får stå för dem.
– Men privata markavtal är enligt vår erfarenhet inget stort problem när man kommer utanför tätorterna, då även privata markägare inser vikten av att hantera det här effektivt. Däremot har även vi under en längre tid haft problem med att få grävtillstånd av Trafikverket.
Denise Duinker Toresson upplever att dialogen med Telia fungerat mycket bättre än med IP-Only.
– Den har varit jättebra! Sen är ju såklart även Telia ett företag som vill sälja sina tjänster. Jag tror man ska vara försiktig som boende att ta saker för givet. Visst kan ett företag göra en viss del, men de boende här har ett stort ansvar för hur det går i projektet. Man kan inte bara bli serverad allting.
Skulle även samarbetet med Telia gå i stöpet kommer man ta en förnyad dialog med kommunen och Norrtälje energi.