Många företag inom besöksnäringen i skärgården har svårt att få tag på personal till sommarsäsongen. Allt fler väljer därför att rekrytera utomlands.
Förra året var det många skärgårdskrogar som stod inför ett krisläge under den sena våren när de ännu inte lyckats täcka personalbehovet för högsäsongen. Framför allt saknades kockar och på exempelvis Möja värdshus valde man därför att via Arbetsförmedlingens Eures-samarbete söka efter en kock från utlandet.
På Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, bekräftar man att det fortfarande är stor brist på kockar och att det även börjar bli svårt att hitta serveringspersonal.
Det som är en extra utmaning för skärgårdskrögare är att det är en kort säsong och att det är svårt att ordna boende. Samtidigt kan det öppna upp möjligheter att man kan ta in folk utifrån som vill arbeta en kortare period i skärgården, säger Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef på Visita.
En del krogar väljer att aktivt söka personal från exempelvis restaurangskolor i Sydeuropa, länder där det till skillnad från i Sverige finns fler utbildade kockar än jobb. Andra besöker rekryteringsmässor utomlands. Eva Holmberg Tedert som är line manager inom Arbetsförmedlingens Eures-grupp tycker till skillnad från Visita att den krisartade situationen med kockbristen förra året verkar ha lugnat ner sig lite i år.
– Jag vet inte riktigt vad det beror på, men flera av arbetsgivarna verkar ha kvar samma personal som vi hjälpte dem att rekrytera förra året. Och det är ju väldigt positivt i så fall, att personalen trivs och återvänder, säger hon.
På Finnhamn Arkipelag har man lyckats lösa personalbehovet precis så, genom att behålla en del sommarjobbare från förra året. Nytt för i år är att man har rekryterat kockar från Spanien.
– När vi körde Fejan förra året hade jag en kock med mig som sedan flyttade till Barcelona, berättar ägaren Katarina Vinell. Han la ut på sin Facebook att vi sökte folk, så nu har vi fått in åtta kockar från baskiska kulinariska högskolan. Vår nya souschef är också från Spanien vilket har inneburit att vi nu har en spanskinfluerad meny med en svensk tvist på Takbaren. I år har vi ett kök som fungerar och det är fantastiskt skönt.
Vad som visade sig vara en större utmaning var att hitta städare, men via andra nätverk kunde krogen till slut tillsätta tjänsterna med personal från bland annat Venezuela och Colombia. Katarina Vinell tror att det är den korta anställningssäsongen som gör det svårt för många skärgårdskrogar att locka ut sommarjobbare till öarna.
Vi på Finnhamn har å andra sidan en lång period med bröllop och konferenser från maj ända in i oktober. Men om du har barn och så kanske det ändå känns osäkert, tror hon.
Text: Ingrid Hedman