Efter Norrtälje kommuns hot om att de egna VA-kunderna ska efterdebiteras stora belopp finns en oro bland flera fastighetsägare för att man inte ska klara den oväntade utgiften. Birgitta Neveling är en av de som drabbas.
Irritationen är stor bland de 300 fastighetsägarna i Räfsnäs och Gräddö som ska efterdebiteras för kommunalt vatten och avlopp sedan Norrtälje räknat fel och begärt för lite i anläggningsavgift. För de VA-kunder som redan har en ansträngd ekonomi kom kommunens krav som en kalldusch.
– Jag hade svårt att få lån till den första VA-räkningen och när jag nu behöver låna en gång till vet jag inte hur det ska gå, säger Birgitta Neveling, 73, i Räfsnäs.
Hon har ännu inte fått fakturan för efterdebiteringen men är orolig för att utgiften ska bli för tung att bära. Den första fakturan hon fick från kommunen var på 253 148 kronor. Birgitta befarar att hon nu tvingas betala ytterligare omkring 75 000.
Förutom oron över den extra kostnaden är Birgitta Neveling missnöjd med hur arbetet utförts. År 2011 påbörjades grävarbetena kring familjens tomt men företaget som utförde jobbet gick i konkurs och allt arbete avstannade.
– Under lång, lång, tid hände ingenting, säger Birgitta Neveling.
När hon kontaktade kommunens ansvariga visade det sig att familjens fastighet blivit bortglömd när arbetet återupptogs.
När grävjobben åter kom igång förklarade Birgitta var på tomten hon ville att dragningarna skulle göras men även det missade kommunen.
– Plötsligt stod de och grävde mellan mina två hus. Att de drog fram ledningarna på den platsen gjorde att vi var tvungna att fälla en stor lönn. Bara det kostade 3000 kronor, säger Birgitta Neveling.
Men hennes bekymmer var inte över med det. Det blev stopp i de kommunala ledningarna varför ytterligare grävarbeten måste göras. Entreprenören som Birgitta sedan själv anlitade grävde sönder ett dike vilket fick till följd att hennes tomt ställdes under vatten.
– Staketstolparna slet de upp och kastade på en åker. De åtgärdade ingenting av allt de ställde till med. Nu ser det för bedrövligt ut, säger hon.
Birgitta, som blev änka för drygt två år sedan, har 9 000 kronor i pension i månaden varav 3 200 går till lånet för VA-anslutningen. Pengarna ska också räcka till bilen så att hon kan ta sig till pensionärsgymnastiken en gång i veckan.
– Jag har en polioskada och måste träna för att inte bli sämre, säger Birgitta.
För att få ihop hushållsekonomin hyr hon ut ett litet hus samt säljer ägg och fårskinn till vänner och bekanta. Trots de ekonomiska bekymren, en väntande operation och att tomten förvandlats till en lerpöl försöker Birgitta hålla humöret uppe.
– När jag sitter i soffan med hunden på ena sidan och katterna på den andra tycker jag att jag har det ganska bra. Då slipper jag tänka på ekonomin och annat elände.
Foto: Roine Karlsson