
För snart två år sedan beslöt länsstyrelsen om sänkt fart på försök längs delar av Furusundsleden. Men mätningar som de boende längs leden gjort, visar att kryssningsfartygen generellt ligger över hastighetsgränserna.
De boende längs leden mätte kryssningsfartygens hastigheter med hjälp av deras AIS-transpondrar för att se om fartygen följde de nya hastighetsbegränsningarna.
– Många av kryssningsfartygen går fortare i leden än vad de får, säger Clas Boström.
Mätningarna har nu lämnats till länsstyrelsen. Där pågår arbetet med att utvärdera försöket med sänkt hastighet i leden.
Även slutrapporten i utredningen om erosionsproblemen i Furusundsleden närmar sig, konsulten och naturgeografen Lars Granath ska vara klar med sin slutliga, tredje rapport senast den sista december. Utredningen görs på uppdrag av Trafikverket, Sjöfartsverket och Stockholms hamnar.
I sin sista rapport knyter Granath ihop säcken genom att studera vad som har hänt på stränderna sedan försöket startade 2013. Datainsamlingsarbetet är redan klart och en utvärdering pågår.
Åbotrafiken har dispens från hastighetsbegränsningen. Men i våras konstaterades att fartyget Viking Grace drog upp betydligt grövre sjö än övriga finlandsfärjor som passerar genom Furusundsleden. Något som Clas Boström håller med om:
– Viking Grace avviker starkt från övriga fartyg och gör skada på stränderna. Vi vill att hon går 10,0 knop, som kryssningsfartygen, från och med nästa säsong.
Lars Granath konstaterade redan i våras att vissa fartyg i Åbotrafiken inte borde få fortsatt dispens från hastighetsreglerna. Men att ge individuella fartbegränsningar för fartygen har hittills sagts vara en fråga för framtiden.
De boendes mätningar har dock visat att Viking Grace har saktat farten till 11 knop. Rederiledningen på Viking Line känner till problematiken med fartygets bogvåg. Dan Roberts, Fleet captain, säger så här om en eventuell individuell fartsänkning för Grace:
– Vi avvaktar processen på länsstyrelsen och gör parallellt en egen analys. Vi är dock inte klara med den ännu, säger han.
Problemet för Viking Grace är att en kraftig bogvåg bildas i vissa farter. Men rederiets egna utredning har hittills inte tydligt visat varför bogvågen skapas:
– Det är inte svart eller vitt varför. Det är flera faktorer som samverkar, inte bara farten, utan även bottentopografin, säger Dan Roberts.
Vad skulle det innebära för er om länsstyrelsen hävde dispenserna för Grace?
– Det skulle vare en riktigt försvårande omständighet, säger Dan Roberts.