
En av de sista marina miljöerna i centrala Stockholm riskerar att försvinna, och minst tre kulturhistoriskt värdefulla byggnader rivas, om Nobelstiftelsens planer på ett nytt Nobelcenter på Blasieholmen går i lås. Men nu hörs protester.
Planerna på ett nytt Nobelcenter på Blasieholmen kommer att helt radera ut de befintliga byggnader som finns på platsen, det framgår av de tre arkitektförslag som Nobelstiftelsen nyligen presenterade, vilka går vidare till nästa steg i arkitekttävlingen.
Inget av förslagen har lyckats kombinera ett bevarat tullhus, där Waxholmsbolagets rederikontor är inrymt i dag, med ett allmänt kajstråk. Även rederiets 100 år gamla magasin och verkstäder försvinner enligt arkitektförslagen.
Därmed förloras även en av de sista marina miljöerna i centrala Stockholm, något som har fått stockholmarna att reagera. Ett upprop har startat mot Nobelstiftelsens planer att riva de tre unika byggnaderna. Hamnmagasinen, byggda i trä cirka 1910, är enligt uppropets hemsida de sista som finns kvar i Stockholm, och tullhuset, som stod klart 1876, är Stockholms näst äldsta. ”Det är tragiskt att tre så unika byggnader som har en stark anknytning till Stockholms hamn och näringsverksamhet ska gå under skopans tand” står det bland protesterna på internet.
Byggnaderna saknar i dag formellt skydd hos länsstyrelsen enligt kulturminneslagen. De anses dock ändå kulturhistoriskt värdefulla, och har varit föremål för diskussioner mellan Stadsmuseet och Stockholms stad i planeringen av Nobelcenter. Både tullhuset och magasinen är grönmarkerade, det vill säga att de har den näst högsta skyddsklassificeringen. Chefen för kulturmiljöenheten på Stockholms stadsmuseum, Anna-Karin Ericson, säger:
– Vi har framfört att det är väldigt olyckligt, helst hade vi sett ett förslag där byggnaderna finns kvar. De är en viktig del av historien, hamnverksamheten har en lång tradition på platsen, och utgör ett viktigt dokument för den delen av stadens historia.
Hon hoppas att stadsmuseet kan fortsätta dialogen med Stockholms stad och Nobelstiftelsen om platsens kulturhistoriska värden.
– Fattar stadsbyggnadsnämnden beslut om att riva så medverkar den till att kulturhistoriska värden försvinner, säger Anna-Karin Ericson.
En flytt av byggnaderna har diskuterats, något hon inte vill se:
– Nej, det är här de hör hemma, det är viktigt att de står kvar på platsen. De berättar inte samma historia på en annan plats.