
Foto: Jim Hansson
Dalarö skeppsvraksområde har inte registrerats som kulturreservat hos länsstyrelsen, trots att det instiftades för åtta år sedan. Därmed finns det inte offentliggjort för allmänheten på bland annat Naturvårdsverkets och Lantmäteriets kartor.
– Vi kan inte se att det här reservatet är gällande, säger Örjan Hallnäs på länsstyrelsen.
2013 beslutade Haninge kommun att bilda Sveriges första marina kulturreservat av området kring tre sjunkna forntida skepp utanför Dalarö, kallat Dalarö skeppsvraksområde.
Men kulturreservatet har inte kunnat registreras av länsstyrelsen. Det ska göras även om beslutet ligger på kommunal nivå, för att komma med i den databas som sedan återspeglas på Lantmäteriets kartor och på Naturvårdsverkets webbplats “Skyddad natur“ där allmänheten kan få information om skyddade områden och vilka regler som gäller där.
Först 2018 kom beslutet till länsstyrelsens kännedom, som sedan dess har försökt få kommunen att komplettera med uppgifter så att registreringen kan genomföras. En av uppgifterna man saknar är information om huruvida kommunstyrelsens beslut kungjorts på rätt sätt och därmed vunnit laga kraft.
Vad innebär det att kulturreservatet är oregistrerat?
– Vi kan inte se att kommunen har fullgjort de formella kraven för att det här områdesskyddet ska vara klart. Vi kan inte se att det här reservatet är gällande, säger Örjan Hallnäs, handläggare vid länsstyrelsens enhet för landskap och naturskydd.
Skulle det dessutom vara så att beslutet inte vunnit laga kraft så gäller inte de reservatsföreskrifter som Haninge kommun anslagit på sin webbplats.
Igår, den 23 november, var sista dagen för kommunen att inkomma med kompletteringarna, därefter stänger länsstyrelsen ärendet. Om uppgifterna kommer in efter det så kan ett nytt ärende öppnas.
Länsstyrelsen rekommenderar dessutom att kommunen gör om beslutet eftersom man anser att föreskrifterna har formella brister.
– De följer inte gängse mall för hur man formulerar föreskrifter. För att det ska vara ett fungerande reservat vore det bäst att man skriver om dem så att de blir lättförståeliga och går att följa utan att det är några tveksamheter, säger Örjan Hallnäs.
Erik Josephson, näringslivs- och landsbygdsutvecklare vid Haninge kommun, skriver i ett mejl till Skärgården att kommunen på tidigare begäran från länsstyrelsen har skickat handlingarna, men att man haft olika uppfattningar om bland annat kartmaterial. Han skriver även att beslutet, på samma sätt som alla KS-beslut, har anslagits enligt kommunallagen.
– Inga synpunkter kom in under anslagstiden och har därför vunnit laga kraft.
Hur ser ni på kritiken från länsstyrelsen om föreskrifterna?
– Det är klart att vi tar till oss handläggarens synpunkter. Vi vill via dialog med länsstyrelsen förstå vad som är fel i beslutet då länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet och Statens maritima muséer dels varit delaktiga vid framtagandet av reservatsföreskrifterna och dels varit remissinstans inför beslutet i KS, samt att vi sedan 2013 har haft ett gott samarbete med dessa instanser kring reservatets förvaltning. Ingen har hittills haft synpunkter på att vi skulle har gjort fel i reservatsbestämmelserna, skriver Erik Josephson.
Fakta/KULTURRESERVAT
• I ett kulturreservat kan hela områdets natur- och kulturmiljövärden skyddas och vårdas, inklusive byggnader, anläggningar, fornlämningar och mark.
• Det finns totalt 45 kulturreservat i Sverige, varav tio som är kommunalt inrättade.
• I Stockholms skärgård är även Brottö skärgårdsjordbruk ett kulturreservat.
Källa: Länsstyrelsen, Wikipedia