
Försvarsminister Karin Enström besökte Kustbevakningens station på Djurö förra torsdagen. Hon bjöds på en tur med ett av myndighetens modernaste miljöfartyg, KBV 031, medan hon visades runt och samtalade med personalen ombord.
Uppe på bryggan tog personalen emot med fartygschefen Göran Hultstrand , stationschefen Ulrik Nielsen och regionchefen Kenneth Neijnes i spetsen. Efter en snabb säkerhetsgenomgång stävade fartyget i skymningen ut mot Kanholmsfjärden.
Enligt nya direktiv ska Kustbevakningens enheter öka antalet sjötimmar och en stor omställning pågår där flera fartyg och personal flyttas inom regionen för att effektiviteten ska ökas.
– Det är dyrt att ha en avancerad plattform som ligger still. Vi är duktiga på att vara personalsnåla och effektiva men samtidigt finns det en gräns för det också, säger Karin Enström.
I regionen är numer fem fartyg igång dygnet runt och under sommartid ökas Kustbevakningens närvaro till sjöss ytterligare. För Djuröstationens flaggskepp, KBV 031, innebär förändringen att man går upp från två till tre besättningar för att kunna ligga ute längre och oftare.
Fartyget är byggt för att klara Kustbevakningens alla uppgifter men är främst ett miljöskyddsfartyg. Från det kan man också utföra uppgifter åt andra myndigheter som tillexempel kontroller av fiske, bemanning och certifikat. Till sin hjälp har besättningen på KBV 031 också mindre båtar som fartyget för med sig.
– Det här är ett fantastiskt roligt jobb, säger Karin Enström om sina snart två år som försvarsminister.
Mycket tid ägnar hon åt sina tre huvudprioriteringar: verka för samhällets robusthet och landets förmåga att hantera kriser, genomföra försvarsreformen i syfte att stärka försvarsförmågan samt att förbereda nästa försvarspolitiska inriktningsbeslut.
– Det roligaste med jobbet är den här typen av verksamhetsbesök, säger Karin Enström.
Personalen gjorde också sitt bästa för att ministern skulle trivas ombord under det timslånga besöket.
I nästa nummer av Skärgården intervjuas försvarsministern om aktuella frågor som berör Kustbevakningen. Bland annat diskuteras myndighetens budget som är i obalans och hur det väntade underskottet på 133 miljoner kronor ska kunna lösas.