
På Kustbevakningen har man märkt att allt fler människor nu söker sig ut i skärgården för att undvika att smittas av coronaviruset. Samtidigt är många oroliga över vad som kan hända om smittan tar fart på en ö.
– Vi har märkt att folk i skärgården är oroliga för vad som händer om man insjuknar och behöver hjälp. I vårt uppdrag ingår att hantera farliga ämnen och vi har utrustning för att kunna gå in i kontaminerade miljöer. Den utrustningen skyddar även mot virus, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.
Kustbevakningen har inrättat en stab som enbart jobbar med frågor rörande coronaviruset. En viktig del i arbetet är att säkra tillgången till personal i verksamheten.
– Vi har förberett fartygen för att kunna ta emot smittade så enkelt som möjligt för sjuktransport. Det handlar om att sanera utrustning och materiel så vi kan hindra spridning och kunna fortsätta arbeta. Oavsett vad som händer ska vi kunna upprätthålla vår förmåga. Än så länge har vi hög personalnärvaro längs hela kusten.
Kustbevakningen övar regelbundet på olika saneringssituationer. Metodiken bakom övningarna ser nästan likadan ut för hur man hanterar ett virus, säger Mattias Lindholm.
– Ett viktigt budskap till människor på öarna är att hjälp finns.