
Trots en 55 centimeter lång krosskada och hål i skrovet fortsatte ångfartyget Storskär sin passagerartransport in mot stan, utan att rederiets säkerhetschef evakuerade fartyget och utan att Transportstyrelsen kontaktades. Nu riskerar rederiet TRSM böter.
Det var en söndagseftermiddag i slutet av juli som Storskär fick bottenkänning vid avgång från Finnhamn. Händelsen inträffade vid 16-tiden och vid en första genomsökning av fartyget tycktes hon vara oskadd. Säkerhetschefen kontaktades och beordrade dykare till kajen i Stockholm till 19.30 då fartyget planerades vara åter vid kaj för en närmare undersökning.
Men innan dess, vid 18-tiden, kom ny information från maskinchefen som ringde bryggan och berättade att länspumpen fick jobba hårt och att klart vatten kom in i fartyget. Fartyget genomsöktes igen och då upptäcktes vattenläckan.
Säkerhetschefen på rederiet kontaktades åter och informerades om det nya läget. Men några kontraorder kom inte varför fartyget fortsatte, med passagerare ombord till Stockholm.
Anmälan upprättades
Väl på plats i Stockholm gjorde dykarna en besiktning av fartyget och kunde konstatera att fartyget hade en 55 centimeter lång krosskada i kölen, liksom en skada i plåten liknande något som slagits upp ”med stämjärn där det står ut en bit av plåten på cirka fyra centimeter med öppningen förut”.
En anmälan till Transportstyrelsen upprättades, men där framgår att Transportstyrelsens tjänsteman i beredskap, TIB, aldrig kontaktades av rederiet vid händelsen, trots att fartyget tog in vatten med passagerare ombord. Vilket går emot säkerhetsföreskrifterna. Fredrik Hellsberg, chef för sektionen för sjöfartstillsyn på Transportstyrelsen i Norrköping säger:
– Enligt våra föreskrifter ska tillsynsmyndigheten, Transportstyrelsen, kontaktas direkt efter en grundstötning, oavsett hur allvarlig den är, det pekas det särskilt på i föreskrifterna, säger han.
Gör man inte det kan rederiet dömas till böter, men tillsynsmyndigheten har inte skyldighet att göra en anmälan:
– Däremot kommer vi dock att ha med oss detta när vi gör auditering av säkerhetsorganisationen av både fartyg och rederi. Där tittar man på avvikelserapportering och att man följer säkerhetsmanualerna, fortsätter Fredrik Hellsberg.
Inget svar
Det innebär ingen kostnad att kontakta TIB, däremot hade en kontakt kunnat leda till åtgärder:
– Hade TIB kontaktats så hade denne nog i sin tur kontaktat beredskapsinspektören i det här fallet, vilket förmodligen hade lett till att passagerarna hade fått gå i land och hämtas av en annan av rederiets fartyg, säger Fredrik Hellsberg.
Skärgården har bett säkerhetsansvarige på rederiet, Nicklas Carlbom om en kommentar men han har avböjt. Inte heller den gamla rederiledningen, som sedan dess har bytts ut, har återkommit med svar på varför grundstötningen inte rapporterades till TIB.