
Både landshövdingen och Nynäshamns kommun är nu inkopplade för att försöka lösa kajtvisten mellan Sjöfartsverket och de lokala entreprenörerna i Skravleviken på norra Landsort.
– Detta är inte en fråga för länsstyrelsen, men jag anser att med god vilja från alla inblandade parter så borde detta gå att lösa, svarar Sven-Eric Österberg, landshövding i Stockholm.
Ungefär samma svar ger Nina Munters, tillförordnad näringslivschef i Nynäshamn, som varit kontakt med företagen på uppdrag av kommunstyrelsen.
Tvisten gäller den inre betongkajen i Skravleviken. Den ägs av Statens Fastighetsverk (SFV) och hyrs av Sjöfartsverket. Men den har också fungerat som en del av den lokala företagaren Margareta Sjöblom Kriisas gästhamn i sjutton år.
Något skriftligt avtal mellan Sjöfartsverket och hennes företag Landsorts Gästhamn & Stugor finns inte. Enligt Margareta Sjöblom Kriisa har hon haft en muntlig överenskommelse om att få använda kajen.
De två senaste säsongerna har Margareta Sjöblom Kriisa hyrt ut gästhamnen till krögarparet Åke och Lotta Svedtilja, som driver restaurang Svedtiljas på Landsorts Hotell längre söderut på ön.
I slutet av säsongen 2020 meddelade Sjöfartsverket att gästhamnen inte längre skulle få använda den inre kajen. Halva bryggan skulle Sjöfartsverket använda själva. Den andra delen skulle hyras ut till Landsortstrafiken på helår, för att användas vid storm eller tillfälliga ilandsättningar av människor eller material.
Beslutet att stoppa fritidsbåtarna från att lägga till vid den statligt ägda bryggan innebär inte bara färre platser i den lilla gästhamnen, det innebär också att fritidsbåtarna måste lägga till längre ut i viken, vid en mer exponerad kaj, där vind och vågor ställer till problem får båtarna redan vid måttlig vind.
Alternativen är naturhamnar i relativt oskyddade lägen längs södra, östra och västra sidan av Landsort.
Gästhamnen i Skravleviken har tidigare kunnat ta emot upp till fyrtio båtar om dagen med upp till 200 personer ombord. Efter beskedet att hamnen inte får använda den statliga kajen har kapaciteten halverats, enligt Åke Svedtilja.
– Gästhamnen tappar cirka 25 procent av omsättningen. Jag uppskattar också att ön tappar cirka femton procent i besökare, säger han.
Enligt Margareta Sjöblom Kriisa står Sjöfartsverkets kajplats nästan alltid tom över sommaren. Hon och Åke Svedtilja föreslår nu att gästhamnen får möjlighet att hyra betongkajen på somrarna, men att yrkestrafiken alltid har möjlighet att lägga till vid behov.
Men från Sjöfartsverkets sida ställer man sig kallsinnig till en sådan överenskommelse. Jonas Franzen, tillförordnad kommunikationschef på Sjöfartsverket säger sig inte heller känna till något muntligt avtal om att fritidsbåtar får använda verkets kajplatser.
– Kajen är en parkeringsplats för vår lotsbåt, och den behöver vi, säger han.
Kan inte fritidsbåtarna lägga till där när ni inte behöver platsen själva?
– Det skulle ju bli ett väldigt osäkerhetsmoment om vi skulle behöva ringa någon när vi vill använda vår egen plats.
Enligt Jonas Franzén är de nya riktlinjerna för betongkajen i Skravleviken ett resultat av en intern översyn av verkets tillgångar och hur de används.