
Noll nettoutsläpp av växthusgaser i Sverige, det är regeringens ambition till år 2045. För att lyckas med det har kommunerna en nyckelroll, men en rundringning visar att mycket återstår att göra.
Regeringen ambition är att nettoutsläppen av växthusgaser i Sverige ska vara noll år 2045. För att kunna nå dit har man tagit fram en klimatlag med olika mål som ska träda i kraft 1 januari 2018. Stockholms läns landsting arbetar just nu på en regional klimatfärdplan för Stockholms län. Planen ska fungera som en vägledning för länets kommuner.
– Dokumentet ska staka ut vägen för kommuner och andra aktörer för vad som måste göras för att komma till nollutsläpp, säger projektledaren Michael Erman.
En rundringning till länets skärgårdskommuner visar att mycket återstår att göra om målen ska nås och tvingande lagar saknas i dagsläget.
– I 99 procent av fallen finns inga sanktionsmöjligheter om kommunerna inte gör sitt. Det är som det är, säger Michael Erman.
Sedan 90-talet har Sverige lyckats att kraftigt minska utsläppen, men det är en nedgång som nu avstannat i länet.
– I dagsläget har vi cirka 6 miljoner ton CO2-utsläpp per år i länet, vilket är 2,7 ton utsläpp per capita. Det motsvarar ungefär ett stort kolkraftverk. Målet är 1,5 ton per capita till 2030. Mellan åren 2012 till 2014 har minskningen stannat av och planat ut.
I landstingets klimatplan nämns inte skärgården specifikt, men Michael Erman ser gärna att man satsar på vissa öar.
– Jag tycker också att vissa öar skulle kunna ha som mål att bli koldioxidneutrala med de medel som finns på ön som sol, vind och vågor. Det vore hemskt kul att startat ett sådant projekt. Vissa öar skulle bokstavligen kunna lysa upp och framhävas som bra exempel.
Landstingets klimatfärdplan ska vara klar under våren 2018.
Fakta/Skärgårdskommunernas utsläppsmål
Norrtälje:
Har inga utsläppsmål
Kommentar: Det ser dåligt ut. Vi kommer att göra en inventering under året och titta på vilka fordon vi köper in och drivmedel vi använder. Claes Pile, hållbarhetsstrateg.
Österåker:
2030 Utsläpp ska minska med 50 procent jämfört med 2009
Kommentar: Vi arbetar just nu med transportstrategi, översiktsplan, framtagande av lokala miljömål och uppföljning av dessa. Om vi kommer att ta något beslut under året med anledning av lagändringen får vi titta på i kommunen. Charlotte Hedlund, strategisk planeringschef.
Vaxholm:
Följer länsstyrelsens strategi för Stockholms län som anger:
2020 Utsläpp ska minska med 19 procent jämför med 2005
Kommentar: Det är viktigt att vara en del av Stockholmsregionen eftersom flertalet av miljöproblemen inte följer kommungränser. Vi har strategiska åtgärder i vårt miljöprogram för Vaxholms stad. Ammi Wohlin, strateg ekologisk hållbarhet.
Värmdö:
2020 Utsläpp ska minska med 30 procent jämfört med 2005
2030 Utsläpp ska minska med 40 procent jämfört med 2005
Kommentar: En stor del av utsläppen kommer från transportsektorn. Just nu ser vi inga indikationer på att den minskar. Det kommer att krävas många insatser för att få ner siffran. Tove Liljas, Utredare
Haninge:
2020 Utsläpp ska minska med 40 procent jämfört med 1990.
2045 Inga nettoutsläpp.
Kommentar: Till 2020 ser det ut att vara möjligt att nå målet, men 2045 är en betydligt större utmaning. Frida Nordström, Klimatstrateg
Nynäshamn:
2020 Utsläpp ska minska med 25 procent jämfört med 2006.
2050 Inga nettoutsläpp
Kommentar: Det går lite åt fel hål, vi når inte målen med nuvarande åtgärder. Erik Johansson, Klimatstrateg, Nynäshamn
Fakta/Klimatarbete i kommunerna
I en ranking 2016 av klimatarbetet i landets kommuner hamnade kommunerna på följande platser:
Haninge, 121
Vaxholm, 133
Österåker 99
Värmdö 99
Nynäshamn 127
Norrtälje 85
Källa: IVL Svenska miljöinstitutet