Handläggningen av ett bygglov för en fastighet på Torö innehåller brister, anser länsstyrelsen.
Hela tre gånger har detta påtalats för Nynäshamns kommun utan att någon vidare handläggning har gjorts.
– Om det stämmer är det oacceptabelt, säger Daniel Adborn (L), ordförande i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
I januari 2015 godkänner Nynäshamns kommun ett bygglov för en komplemtentsbyggnad till en fastighet på Torö. Bygglovet överklagas kort därefter av ägaren till grannfastigheten. Länsstyrelsen ger besked i maj samma år att handläggningen av ärendet innehåller brister och måste utredas ytterligare. Länsstyrelsen ifrågasatte placeringen av den tänkta byggnaden. Enligt ritningarna ska byggnaden placeras en halvmeter från tomtgränsen, vilket strider mot gällande regler. Avståndet för var en byggnad får placeras regleras i Byggnadsstadgans 39:e paragraf. Där framgår det att all nybyggnad på en fastighet måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen.
Undantag kan göras om det föreligger tillräckligt starka skäl och om det inte utgör en fara eller men för grannfastigheten. Men någon sådan utredning anser länsstyrelsen att Nynäshamns kommun inte har gjort i tillräcklig omfattning. Därför återförvisas ärendet till kommunen. Ett drygt år senare, i september 2016, beviljar Nynäshamns kommun samma bygglov igen – utan att någon vidare handläggning har gjorts.
Ärendet överklagas igen av samma granne och länsstyrelsen återförvisar än en gång ärendet tillbaka till Nynäshamns kommun med samma motivering. Historien upprepar sig en tredje gång, i mars i år. För tredje gången beviljar Nynäshamns kommun bygglovsansökan som senare överklagas och avslås av länsstyrelsen. I beslutet står det ”inte framgår att nämnden gjort någon prövning om den aktuella byggnadens placering är påkallad av särskilda skäl”. Länsstyrelsen ifrågasätter också varför inte grannen har hörts under all tid som gått.
Grannen har nu tröttnat rejält och har med hjälp av sin advokat anmält Nynäshamns kommun för jäv då det är samma handläggare som handlagt ärendet. Grannen menar genom sin advokat att handläggaren borde ha bytts ut för länge sedan.
När Skärgården når Daniel Adborn (L) känner han inte till ärendet och kan därför inte svara på frågor i detalj utan hänvisar till ansvariga tjänstemän.
– Men om det stämmer är det oacceptabelt. Vi brukar alltid ta till oss av de synpunkter som länsstyrelsen skickar till oss, säger han.
David Ulmér är handläggare på Miljö- och samfällighetskontoret och han har just fått ärendet till sig när Skärgården når honom. Han kan därför inte heller svara på frågor i detalj.
– Det stämmer att vi har fått bassning av länsstyrelsen. Vad som händer nu är att jag ska se över vad som har hänt innan kommunen fortsätter att handlägga ärendet, säger han.
Är det vanligt att kommunen bortser länsstyrelsens synpunkter i sådana här ärenden?
– Nej, det skulle jag inte säga. I det här fallet vet jag ännu inte vilka skäl som angetts och därför får jag be om att återkomma när jag fått klarhet i det hela, säger David Ulmér.
Fotnot: Ägaren till grannfastigheten har avböjt sitt deltagande i artikeln.
Fakta/Detta har hänt
- 29 januari 2015 beslutar kommunen att bevilja bygglov för en fastighet på Torö.
- 2 mars 2015 överklagas bygglovet.
- 13 maj 2015 upphäver länsstyrelsen beslutet och återförvisar det till Nynäshamns kommun för vidare handläggning.
- 23 september 2016 beslutar Nynäshamn igen att bevilja bygglov för samma fastighet.
- 21 oktober 2016 överklagas bygglovet.
- 7 november 2016 upphäver länsstyrelsen bygglovet och återförvisar det till Nynäshamns kommun för vidare handläggning.
- 6 mars 2017 beslutar kommunen åter att bevilja samma bygglov.
- 10 mars 2017 överklagas bygglovet.
- 31 mars 2017 upphäver länsstyrelsen beslutet en tredje gång och återförvisar det till Nynäshamn för vidare handläggning.
Källa: Länsstyrelsen