
20 månader. Så länge har Johan Rüdén hittills väntat på att få besked om han ska få muddra vid sin brygga. Nu har han tröttnat och JO-anmäler länsstyrelsen.
Det var i augusti 2015 som Johan Rüdén ansökte om strandskyddsdispens för att få muddra kring sin brygga i Räfsnäs för att kunna lägga till med båten där. En ringa mängd, i hans tycke. Inom 28 dagar hade en inspektör från Norrtälje kommun besökt platsen och godkänt ansökan, och enligt praxis skickat ärendet vidare till länsstyrelsen för beslut om överprövning. Det visade sig att länsstyrelsen ville göra en sådan, med motiveringen att det fanns skäl att anta att det inte fanns förutsättningar för dispens.
– Jag fick veta att handläggningstiden skulle vara ungefär ett år. Jag hade ingen brådska, så jag tänkte att det fick ta den tiden, säger Johan Rüdén.
– Men när det hade gått ett år hörde jag av mig till länsstyrelsen för att kolla vad som hände. Då fick jag veta att det skulle ta minst ett och ett halvt år innan jag kunde få besked. När jag ifrågasatte vad som tagit så lång tid fick jag bara veta att det kanske kunde bli ännu senare än så.
Nu har Johan Rüdén tröttnat och lämnat in en JO-anmälan mot länsstyrelsens strandskyddshandläggare.
– Jag förstår inte. Om man ansöker om bygglov hos kommunen så finns en lag som säger att de har max tio veckor på sig att lämna ett besked. Men för länsstyrelsen finns ingenting som reglerar hur lång tid det får ta. De väljer själva hur lång tid de vill ha på sig, vilket verkar helt orimligt. Har de inte tillräckligt med resurser för att handlägga de här ärendena – som de själva väljer – då kanske de helt enkelt får lita på kommunens beslut.
De som handlagt Johan Rüdéns ärende på länsstyrelsen är för närvarande på semester, men Helena Remnerud är tillförordnad avdelningschef och vikarierar för den enhetschef som normalt har ärendegruppen på sin enhet. Hon känner till att en JO-anmälan mottagits, men vad som tagit tid i detta fall har hon dock inte kännedom om.
Är det generellt rimligt att det ska ta så lång tid att handlägga den här typen av ärenden?
– Självklart ska vi försöka jobba med våra ärenden så fort vi kan, vi ska försöka uppfylla våra olika handläggningstider så långt det är möjligt. Det kan vara olika omständigheter som gör att det drar ut på tiden. I vissa ärenden är det ganska mycket skriftväxling då man väntar på olika svar, till exempel.
Förra sommaren skulle det tas in extra resurser i syfte att förkorta kön. Har det blivit någon effekt av det?
– Jag vet att man har jobbat bort en del av sin ärendebalans och att handläggningstiden har förkortats något. Det har skett nyrekryteringar och fler rekryteringar är på gång.
Länsstyrelsen ska inkomma med ett yttrande över handläggningstiden till JO senast den 29 september.