
Siaröfortet anlades strategiskt placerad på en ö mitt i Furusundsleden med målet att skydda och bevaka inloppen till Svea rikes huvudstad. Anläggningen stod färdig och bemannades år 1926, men redan från start var den omodern och hade förlorat sin funktion.
Stockholm har genom tiderna försvarats på olika sätt från olika håll både till lands och till sjöss. Många gånger har fientlig trupp anlänt sjövägen via stadens farleder.
Redan på Gustav Vasas tid flyttades delar av huvudstadens försvar ut i skärgården. År 1549–58 anlades en skans på Vaxholmen mellan Rindö och Vaxön, en befästning som kom att förstärkas och utökas genom seklerna. Fredriksborg på Värmdö stod färdig år 1735 och vid 1800-talets mitt tillkom Vaxholms kastell och Rindö redutt. Åren 1866–77 byggdes Oscar Fredriksborgs fort vid Oxdjupet. Gemensamt namn för denna försvarsanordning för inloppen till Stockholm var fram till år 1942 ”Vaxholms fästning”.
När första världskriget bröt ut år 1914 förstärktes försvarslinjen ”Vaxholms fästning” med en yttre befästningslinje bestående av fort och artilleribatterier. Som en del av denna försvarslinje byggdes ”Siaröfortet” med start år 1916. Anläggningen anlades strategiskt placerad på en ö mitt i en av de allra trängsta delarna av Furusundsleden några kilometer från Ljusterö.
Till skillnad från Fredriksborg, Vaxholms kastell och Rindö redutt doldes Siaröfortet insprängt nere i berget övertäckt av sex meter betong. Förtäckt och dold skulle en eventuell fiendeflotta överraskas och bekämpas med kanoner och minor.
Nere i bunkern, i det så kallade i ”huvudverket”, förlades stridsledning, ammunitionsförråd och manskapsförläggning. Via en tunnel kunde tjänstgörande soldater nå ut till öns skyttegravar som omgärdades av stormhinder och flera linjer taggtråd.
Anläggningens huvudbeväpning bestod av två 15,2 centimeters kanoner i enkeltorn som hämtats från det gamla pansarskeppet HMS Svea. Vid stranden placerades fyra 57 millimeters kanoner och en stor höj- och sänkbar 5 000 watts strålkastare. Två observationskupoler av stål på fortets hjässa användes för eldledning. Inne i fortets kärna fanns utrymme för cirka 270 soldater med sovrum, matsalar, kök, toaletter, kontor och förråd för mat, vatten och vapen.
Vid första världskrigets slut år 1918 var Siaröfortet fortfarande bara halvfärdigt. Först åtta år senare, sommaren år 1926, bemannades anläggningen för första gången. Bättre sent än aldrig skulle man kanske kunna säga, men tyvärr var inrättningen omodern och bristfällig redan samma dag som den stod färdig. Stridsflygplan och gasattacker hade förbisetts och gjort anläggningen i princip oduglig.
Siaröfortet blev något av en plåga för verksam personal. Där var kallt och kyligt och väggar och tak dröp av fukt. Teknisk apparatur skyddades med ett innertak av plåt. Av hälsoskäl flyttades så småningom manskapet ut till baracker på utsidan.
Redan på 1920-talet diskuterades en utflyttning av Stockholms kustförsvar till den yttre, så kallade ”havsbandslinjen”. Arbetet med detta påbörjades under 1930-talet och avslutades och avvecklades ungefär 70 år senare, där det sista nytillskottet blev de så kallade ERSTA-batterierna som färdigställdes under 1970-talet och framåt.
Siaröfortet lades ner i sin ursprungliga version år 1939 och förlorade det mesta av sina försvarsstrategiska funktioner. År 1951 monterades kanonerna ned och minstationen avvecklades. Slutligen lades fortets sista militära verksamhet ned helt år 1960 och nästan allt befintligt materiel togs bort.
År 1993 flyttades förvaltningen av Siaröfortet över från Försvarsmakten till Statens fastighetsverk. Året därpå påbörjades en restaurering och konservering av anläggningen. Idag har stora delar av fortet återställts till ett ursprungligt skick. Inne i huvudverket finns förutom de autentiska miljöerna med logement, mässar, kök, stridsledning, ammunitionsförråd också utställningar som visar anläggningens och kustförsvarets historia.
År 2002 byggnadsminnesmärktes Siaröfortet. Här bedriver företaget Blidösundsbolaget vandrarhem och konferenscenter och anordnar också guidade turer i fortet. Varje sommar genomförs regelbundna båtturer till anläggningen från Stockholm. Här finns också någon mindre brygga för privat båttrafik.