Ett nytt, större Leaderområde kan komma att bli verklighet för skärgården i nästa programperiod. Men hur det ska se ut är ännu inte klart. Enligt en utvärdering av Leader Uross verksamhet finns stora värden att hämta.
Under föreningen Leader Uross (utveckla Roslagen och Stockholms skärgård) årsmöte nyligen redovisades en externt gjord utvärdering av hur Leader-verksamheten hittills har gått. Anledningen är att en ny programperiod står för dörren och riktlinjerna har börjat dras upp.
Utvärderingen är ännu inte helt klar, men projektet konstaterades ha lyckats bra med att hjälpa dem som har en projektidé. Projektägare har fått god skjuts med att fokusera på sin idé, skriva ansökan och få hjälp med redovisning av den på det sätt som myndigheterna kräver.
Det som kan bli bättre däremot är utbytet av erfarenheter mellan de olika projekten inom Leader Uross:
– Vi kan bli mycket mer aktiva när det gäller att erbjuda möjligheter till möten och erfarenhetsutbyte, mellan projekt på exempelvis Utö och Arholma, säger verksamhetsledare Susanne Ortmanns.
Utvärderingen konstaterade även att Leaderprojekten bland annat har lett till en större framtidstro inom Uross-området. Känslan av att man klarar att driva en idé och göra verklighet av den, att man är flera som gör det och att det finns en framtid för orten.
– Frågan är bara hur man mäter framtidstro, säger Susanne Ortmanns och fortsätter:
– Myndigheter och kommuner vill ofta ha mätbara värden. Men nu har utvärderingen visat att detta är något vi kan lyfta fram. Det är betydelsefullt, men inte på en konkret nivå.
Resultatet av utvärderingen är något som Leader Uross kan ta med sig i kontakten med kommunerna om deltagande i nästa programperiod:
– Vi har redan börjat träffa kommunpolitikerna och berättat om vad projekten har lett till. Hittills har vi blivit väl bemötta och känt att kommunerna förstår möjligheterna.
En annan sak som utvärderingen kom fram till var att Leader skulle kunna fungera som igångssättningspeng till betydligt större och dyrare satsningar, som på infrastruktur:
– Man skulle kunna tänka sig att ett Leaderprojekt kan finansiera en förstudie, för att sedan gå till den som är ansvarig, som exempelvis statliga verk, landstinget eller kommunen, för att dra en infrastruktursatsning vidare, säger Susanne Ortmanns.
I förra programomgången fanns 63 Leaderområden. En nyhet för nästa period är möjligheten att jobba med medel från landsbygds-, fiskeri-, social- och regionalfonden.
– Inom vårt område har det funnits två aktörer, Leader Uross som arbetat inom landsbygdsfonden och Fiskefrämjandet i Stockholms skärgård som jobbat med medel från fiskerifonden. Dessa två, och förhoppningsvis ännu fler organisationer, kommer sannolikt att utgöra ett nytt Leader-område under nästa period.
– Det finns utrymme för andra organisationer att vara med, det är det vi jobbar med nu.
Redan den 20 maj hoppas Susanne Ortmanns att en interimsgrupp har bildats med intresserade organisationer som tillsammans kan börja fila på en ansökan till Jordbruksverket i höst om ett nytt gemensamt Leaderområde.
– Det är viktigt att vi breddar med nya teman, tankar och människor, säger Susanne Ortmanns.
Fakta/Lokalt ledd utveckling
• Genom metoden för lokalt ledd utveckling kommer man fortsättningsvis att kunna engagera sig i utvecklingen av sin bygd och kunna få stöd för sina utvecklingsprojekt.
• Tanken är att lokal utveckling genomförs mest effektivt av dem som bor och verkar i ett område. Ett lokalt partnerskap mellan offentliga, privata och ideella aktörer i en bygd har möjlighet att gemensamt söka om att bilda ett lokalt utvecklingsområde. De ska också skriva en lokal utvecklingsstrategi.