I USA har Tiny houserörelsen blivit alltmer utbredd. De senaste åren har filosofin att bo smått, enkelt och flexibelt även fått fäste på många håll i Sverige. I skärgården skulle det kunna lösa en del av bostadsbristen och den snåriga processen med bygglov och strandskyddsdispenser.
Att bygga ett helt litet hus, komplett med väggar, tak, fönster och golv, på bara fem dagar kanske verkar ambitiöst. Men det är precis vad som sker vid Gamla Östanviks gård på Nämdö, där nio deltagare samlats för en kurs i att bygga ett “Tiny house” – ett litet hus på hjul avsett att bo i. När Skärgården kommer på besök ungefär halvvägs igenom kursen har man just fått upp stommen på vagnsunderredet och är i färd med att måtta in dörrar och fönster.
– Extra roligt är att varenda regel vi använt kommer härifrån ön, säger David Roxendal från föreningen Permakultur Stjärnsund i Dalarna, som håller i kursen.
David bor själv i ett Tiny house sedan drygt fyra år tillbaka tillsammans med sin fru, två hundar och en katt.
– Det började med att vi ville ha ett litet bibliotek på hjul till Stjärnsund. Samtidigt hade jag skaffat ett underrede och ville bygga en liten sommarstuga i trädgården, så det blev två hus på en gång. Sen blev vi kvar året runt i det för att vi trivdes så bra! Nu har vi byggt ett lite större hus och har kvar det gamla till uthyrning, berättar han.
Att det är i ropet att bo enkelt och lättrörligt är tydligt. Det kryllar av inspirationsbilder på Facebook och Instagram under hashtaggar som #tinyhouse, #vanlife och #homeiswhereyouparkit. Youtubeserien “Living Big in a Tiny House” har i dagsläget 3,5 miljoner prenumeranter. Men det är mer än bara en ytlig trend, tror David.
– Många kursdeltagare som kommer är nyfikna och har själva börjat ställa om från fossil konsumtion till ett mer hållbart sätt att leva. Så det är ett underliggande genuint intresse som inte bara har med en trend att göra. Och det verkar fortsätta växa och utvecklas i Sverige och hela världen.
Han håller nu två-tre kurser i Tiny housebygge om året, som ofta blir fullbokade direkt.
– Det är väldigt populärt. Flera som kommer vill bygga sina egna hus eller bor redan i ett, men många har aldrig hållit i en skruvdragare förut. Efter en kurs ska man förhoppningsvis känna ett mindre motstånd att bygga något på egen hand.
Att just denna kurs hamnade på Nämdö beror på Elin Dahlgren på Gamla Östanvik. Tillsammans med sin arbetskollega på SLU Teresa Soler, som tidigare jobbat som volontär på Davids kurser på Stjärnsund, kläcktes idén.
– Det bubblar mycket på Nämdö just nu. Det har pratats om att bli biosfärsområde, om skola och Naturum och så vidare. Vi vill ha ett levande och hållbart samhälle här, men om vi vill locka hit folk så måste man kunna bo någonstans. Vi vill väcka diskussionen om vilka sorters samhällen som kan byggas. Sen kommer vi ju efter den här kursen också faktiskt ha ett riktigt hus för någon att kunna bo i. Det är jättespännande, säger Elin Dahlgren.
Men vad gäller egentligen, får man bo varsomhelst i ett Tiny house?
– Det är ingen enkel fråga, du hamnar ofta i en laglig gråzon. Ofta bygger man på husvagnsunderreden så då är det ju tekniskt sett en husvagn, men de får man inte bo i permanent. De får du ha på campingplatser och uppställningsplatser, säger David Roxendal.
Men de kan också klassas som friggebod eller komplementbyggnad till en huvudbyggnad. Då är det bygganmälan som gäller, vilket är en liknande process som att söka bygglov. Bäst är att kolla med kommunen vad som gäller för just den platsen och detaljplanen.
Viktigast enligt David är dock att oavsett var man parkerar sitt hem så ska man respektera sin omgivning och sina grannar.
– Om de är nöjda så brukar det funka bra. Man ska inte bara smälla upp nåt på nåns tomtgräns utan att snacka lite.
Han tror att det inom kort kommer särskilda regler för Tiny houses i Sverige.
– Det kommer nog klassas som en ny kategori av komplementbyggnader. Kanske kommer det också skapas områden specifikt för den här typen av boenden, där man kan ha gemensamma utrymmen som toaletter, kök och trädgårdar tillsammans. Så man har sitt eget space men också delar med de man vill. Jag tror många längtar efter det. Sen har man också flexibiliteten att flytta på sig om man får nytt jobb någonstans – då tar man med sig huset som Skalman!
Vill man bygga sitt eget Tiny house, är Davids första rekommendation att fundera över behoven.
– Ett Tiny house har sällan alla funktioner som en stor villa har. Men den kan fylla nyckelbehoven och sen kan man ha annat runtomkring, som utedass, utedusch och utekök.
När man vet vad man ska ha huset till och var man ska ställa det kan man fundera på vilket typ av underrede man ska ha och vilka material man kan samla på sig. Om man inte har någon byggerfarenhet är det en bra idé att gå en kurs först i något slags bygge.
Man behöver också ha en realistisk bild av hur mycket jobb det innebär. Ofta ser David exempel på att man inte lyckas slutföra projektet.
– Många ger sig på det lite för fort och tänker inte igenom bygget, och kommer halvvägs och ger upp. Då har man gått med förlust. Man får räkna med i alla fall 500 arbetstimmar av någon som redan har lite erfarenhet. Huset vi bygger nu kommer ha mer än hälften kvar när vi är klara med stommen, för sedan ska det inredas.
Kostnaderna varierar såklart beroende på vilket hus man bygger, men det är svårt att komma billigare undan än 50 000 kronor tror David. I gengäld är hyran för uppställningsplatser billig och huset betalar sig på bara något år.
Här på Nämdö är allt material lokalt förvärvat. Virket består av fallna träd från Alfrida, isoleringen görs av fårull från Östanviks gård och fönster och dörrar har skänkts från diverse öbor.
Kursdeltagarna Hilda Lindström och Anna Mie Sandell är i färd med att sätta upp karmar till fönster. De har siktet inställt på att i framtiden bo i sitt eget Tiny house.
– Jag vill lära mig att bygga själv, så jag får det som jag vill ha det och inte bara behöver köpa en färdig produkt. Vi har en gammal stuga hemma med en massa virke och bräder som jag inte vet vad jag ska göra med. Så det här är inspiration! säger Hilda Lindström.
– Sen är det alltid kul att göra saker tillsammans. Alla kommer in med olika kunskaper här och slår ihop sina kloka huvuden, fyller Anna Mie Sandell i.
Mekki Karlsson, en annan deltagare, har nyligen gått i pension och vill nu jobba med händerna istället för med huvudet.
– Jag kommer nog inte bygga ett eget hus, kanske en hundkoja på sin höjd! Men det här är nog det roligaste jag gjort i sommar. Sakta men säkert har jag lärt mig att handskas med verktygen även om borren fortfarande är lite läskig. Jag har lärt mig det viktigaste av allt – spika inte, skruva istället! Då är det lättare att göra om när det blir fel.