Skärgårdsstiftelsens arrendator på Lidö, Mikael Jansson, säger upp arrendet efter 15 år.
– Det första utkastet till nytt arrendeavtal innebar stora försämringar i villkoren så vi valde att inte fortsätta förhandlingen, säger han.
På stiftelsen ser man dock inga konstigheter med det nya avtalet.
Det var i somras som Mikael Jansson och hans familj beslutade att lämna jordbruket på Lidö vilket de arrenderat sedan 2007.
– Det är tufft att driva jordbruk med inriktning på naturvårdsskötsel i skärgården. Lönsamheten är låg så det finns inte utrymme för att gå med på försämringar i villkoren, säger Mikael Jansson och fortsätter:
– Jag behöver inte förhandla om det eftersom jag i stället kan arbeta med entreprenadverksamhet där jag tjänar mycket bättre.
Skärgårdsstiftelsens naturvårdschef, Karin Strandfager, tycker att villkoren i jordbruksavtalen är högst rimliga. Värderingarna av jordbruksarrendena sker utifrån den så kallade Uppsalamodellen och utförs av en extern värderingsperson.
– Det är en vedertagen modell som ger en rättvis och principiellt lika behandling av alla våra arrendeställen. Avdrag på avgiften ges om arrendet ligger på en ö eller om till exempel arronderingen är väldigt dålig. Det är inget som är konstigt med de värderingarna, säger Karin Strandfager.
Förutom att Mikael Jansson reagerat över villkoren i det nya arrendet behövs hans insatser på annat håll.
– Min sambo Ylvas föräldrar har ett jordbruk på Brottö och vi ska fortsätta driva släktgården efter dem, säger han.
Mikaels familj har redan flyttat dit för att barnen ska hinna börja i ny skola och förskola. Under hösten ska de 36 nötkreaturen på Lidö skickas på slakt eller livdjursförsäljning och när arrendet löper ut i mars flyttar även Mikael.
– Naturvårdsskötsel av den typen kommer troligtvis aldrig att bli lukrativt för den som ägnar sig åt det oavsett om det är en enskild brukare, en stor organisation eller en myndighet, säger Mikael Jansson.
Han menar att värdet av arbetet inte kan mätas i pengar utan måste ses utifrån den känsla och de intryck som ett vårdat kulturlandskap ger.
– Det har varit många år med hårt slit på Lidö men jag är nöjd med att jag har utvecklat gården åt rätt håll och hoppas att man får till en bra fortsättning i framtiden, säger han.
Skärgårdsstiftelsen kommer att söka en ny arrendator till Lidö under hösten, liksom till Björnö där arrendatorn frånträdde för att gå i pension.
– Jag hoppas att många drivna och kompetenta jordbrukare visar intresse för de här fina gårdarna, säger Karin Strandfager.