
Fiskereglerna längs kusten håller för närvarande på att ses över, men fiskaren Anders Jansson på Björkö saknar förslag som stärker det småskaliga yrkesfisket.
Genom projektet Refisk håller länsstyrelsen i Stockholm just nu på med att revidera fiskereglerna längs kusten. En del av projektet är att genom provfiske utvärdera de fredningsområden för fisk som infördes 2002. De fredade områdena infördes efter att fiskbestånden kraftigt gått ner. En omdiskuterad fråga under åren har varit vilken påverkan det fria handredskapsfisket som infördes 1985, har haft på fiskbestånden.
– En av grundbultarna när man införde det fria handredskapsfisket var att den typen av fiske inte var särskilt effektivt. Man har nu konstaterat att det tar mer fisk ur vattnen än man trott. Att till och med provfisket sker med handredskap visar att det är effektivt, säger Anders Jansson, fiskare på Björkö.
25 områden i Stockholms skärgård är idag fredade från fiske under lektiden. Införande av nya områden kräver godkännande från fiskevattenägarna, vilket enligt Anders Jansson gör att det fortfarande fiskas i flera viktiga lekområden under våren, något som missgynnar honom som yrkesfiskare.
– Jag är inte glad över att områden som jag arrenderar, mina bästa vatten, är fredade medan sportfiskare bara kan flytta sitt fiske till viken bredvid.
Anders Jansson säger att han upplevt en påtaglig försämring av fisket efter att det fria handredskapsfisket infördes. Däremot ser han det inte som realistiskt att det skulle tas bort.
– Skulle det inte lägre vara fritt skulle fiskevattenarrendena bli otroligt dyra, jag skulle inte kunna fiska längre.
Gunnar Berglund som är fiskekonsulent vid Stockholms stads idrottsförvaltning håller bara delvis med.
– Den finns en fisk som sportfiske i känsliga områden kan påverka, det är gädda. En jätteviktig fisk för ekosystemen är abborren, men jämfört med skarv så är sportfiskets påverkan på den i fredningsområden bara en promille.
Förr bestämde fiskevattenägarna själva när fisket skulle ske. I praktiken innebar det inget omfattande vårfiske eftersom priserna stiger under sommaren. Att man nu utvärderar fredningsområden är något Anders Jansson anser är positivt.
– Jag tycker det skulle kunna vara en kombination av det nuvarande och det gamla. Att det var generellt förbud att fiska gädda under lektiden, men att det fanns dispens för fiskare som lever på det. Jag skulle vilja ha någon sorts politik kring fiskeresurser där den lokala befolkningen gynnas. Nu är det inget sånt, tvärtom försöker de flesta fiskepolitiska regler slå undan benen för småskaligt fiske.