För att överleva ett hjärtstopp krävs det att du får hjälp inom några få minuter. I skärgården där sjukvården ofta är långt borta gäller det att omgivningen vågar agera. Men det är långt ifrån alla öar som har hjärtstartare.
I slutet av juli dör en man av hjärtstopp på en mindre ö utanför Nämdö. När ambulanshelikoptern och en av Sjöräddningssällskapets båtar kommer till platsen är det för sent. Ett par veckor senare får en annan person hjärtstopp på Utö. Men med hjälp av en nyligen utplacerad hjärtstartare överlever den personen. Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Men endast 500 av dem klarar sig. För varje minut som går utan hjälp minskar chansen för att överleva med ungefär 10 procent. Efter fem minuter börjar kroppen, och framför allt hjärnan, få obotliga skador av syrebristen om inget gör något.
I Stockholm är tiden från att 112 larmas till att ambulansen kommer fram i medel mellan tio och tolv minuter. Befinner du dig i skärgården är den tiden ofta mycket längre. Det kan vara förödande för den som får ett hjärtstopp.
– Det är livsviktigt att någon i omgivningen påbörjar hjärt- och lungräddning så snart som möjligt och använder en hjärtstartare om det finns, säger Jessica Nieminen på Hjärt-Lungfonden.
Länge var det glest mellan hjärtstartarna på öarna i Stockholms skärgård men för tre år sedan fick Sjöräddningssällskapet och Hjärt-Lungfonden fem miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriet för att placera ut 200 hjärtstartare längs Sveriges kuster och vid de stora sjöarna. Hälften på sjöräddningssällskapets båtar och hälften på allmänna områden. Nu i dagarna avslutas projektet.
– Tidigare fanns det bara hjärtstartare på några få ställen i skärgården. Nu är de många fler. Vi har också utbildat ungefär tusen personer i hjärt- och lungräddning, berättar Jessica Nieminen som är projektledare för det projektet.
Tidigare har Hjärt-Lungfonden placerat ut hjärtstartare på platser där det rör sig mycket folk och risken därför är störst att det händer något.
– Men det är också viktigt att det finns hjärtstartare på platser där det är långt till hjälp, som i skärgården.
Hjärtstartare är dock inte billiga att införskaffa, man får räkna med ett pris på 20 000 kronor och uppåt.
– Det bästa är att exempelvis en förening på en ö köper den och placerar ut den på ett allmänt ställe, säger Jessica Nieminen.
En förening som gjort just det är Ingmarsö Byalag. För ungefär ett år sedan köpte de in en hjärtstartare som nu sitter på utsidan av affären.
– Vi har så mycket folk på ön att vi ansåg att vi behövde ha en hjärtstartare för allas säkerhet, säger ordförande Christer Deckmark.
Byalaget har informerat brett om var hjärtstartaren finns under en längre period så att de flesta på ön nu vet var den finns. Den 14 september kommer de också att arrangera en gratis grundkurs i hjärt- och lungräddning på Ingmarsö tillsammans med Civilförsvarsförbundet.
– De nio killarna i Ingmarsö brandförsvar är utbildade i hjärt- och lungräddning och vet hur hjärtstartaren fungerar. Men det är viktigt att även folk som inte är proffs vet vad de ska göra, säger Christer Deckmark.
Alla i Ingmarsö brandförsvar är också registrerade som så kallade sms-livräddare. Det är ett unikt försöksprojekt i Stockholms län vars syfte är att öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus. Alla med kunskap i hjärt- och lungräddning har kunnat anmäla sig som frivilliga. När det kommer in ett larm till 112 om ett misstänkt hjärtstopp skickas det nu samtidigt ut ett sms till de människor i närheten som har registrerat sig. Målet är att de ska påbörja hjärt- och lungräddning innan ambulansen anländer. Just nu är drygt 9 100 personer registrerade, men hur många av dem som bor i skärgården vet inte projektledaren och sjuksköterskan David Fredman.
– Det är förstås mindre chans att någon registrerad befinner sig i närheten ju färre människor som bor på en plats. Men om fler anmälde sig skulle det kunna göra en enormt stor skillnad på skärgårdsöar, säger David Fredman.
Fakta / Hjärtstopp
– Hjärtstopp innebär att hjärtat plötsligt stannar. Den som drabbas blir omedelbart medvetslös och slutar att andas vilket gör att syretransporten i kroppen avstannar.
– Om hjärt- och lungräddning påbörjas inom en minut efter hjärtstoppet och hjärtstartare sätts in inom fem minuter kan mellan 50 och 75 procent av de drabbade räddas till livet.
– En hjärtstartare känner av hjärtverksamheten och kan om det behövs leverera en strömstöt mot hjärtat så att det börjar slå igen. Alla kan använda en hjärtstartare eftersom den ger tydliga röstinstruktioner och bara ger en stöt om det behövs.
Fotograf: Sjöräddningssällskapet