
Österåkers kommun stänger turistinformationen på Ljusterö torg nästa år för att effektivisera och spara pengar. Även konsthallen och öbornas mötesplats drabbas av beslutet.
– Luften går ur väldigt många, man vet inte hur man ska hantera saker framöver, säger Ola Einarsson som arbetar på turist- och kommuninformationen.
Informationscentret på Ljusterö torg med turist- och kommuninformation, konsthall, café och samlingssal stängs. Österåkers kommun, som hittills har betalat lokalhyran, vill nu att de olika aktörerna själva ska finansiera sina hyreskostnader.
– Vårt uppdrag är att alltid utvärdera var skattepengarna gör mest nytta och hur vi använder resurserna på bästa sätt, säger Kristina Eineborg, näringslivs- och utvecklingsdirektör på Österåkers kommun.
Möjligheter som hon ser för Ljusterös fortsatta turismutveckling är exempelvis att vässa Visit Roslagens hemsida, att skapa så kallade Info Points samt att hitta mobila lösningar.
– Vi vet inte idag exakt vad det blir, men vi har nu ett drygt år på oss att ta fram ett riktigt bra koncept. Vi har valt att ha en väldigt lång tid innan vi lämnar lokalen, också för att ge alla möjligheter att hitta alternativ.
När det gäller konsthallen hänvisar hon till att kommunen premierar bidrag till kulturverksamheter med fokus på barn och unga, och att det även är en rättvisefråga.
– Det finns andra konsthallar i kommunen som inte får några bidrag från kommunen, säger hon.
Enligt Kristina Eineborg handlar beslutet inte om att kommunen upphör med att satsa på turism och kultur i skärgården.
– Det är en missuppfattning att den kommunala turistinformationen ska försvinna från Ljusterö och skärgården. Eller att vi på något sätt rustar ner vårt engagemang i skärgårdsfrågorna, säger hon.
Ola Einarsson jobbar på turist- och kommuninformationen. Han tycker att det är synd att man väljer att stänga ner verksamheten nästa år.
– Sommartid kommer allt från stockholmare till folk från hela Sverige och även utifrån världen, som har nytta av det här, säger han.
Istället för att klappa igen tycker han att kommunen borde satsa mer på att få fler att upptäcka de aktiviteter som bedrivs i lokalerna.
– Det är ju en naturlig mötesplats då det ligger bredvid affären och torget där du har lite service och annat. Och det är ett fantastiskt ställe för kommunen att tala om att man finns. Det finns en turistbyrå i Åkersberga men jag tror att en turistbyrå gör större nytta här. Det är ute i skärgården som behovet finns, säger Ola Einarsson.
Enligt Kristina Eineborg vore det orättvist om Ljusterö konstförening får subventioner när kulturföreningarna på fastlandet inte får det.
– Vi behöver mer stöd eftersom vi har helt andra förutsättningar i skärgården. Än så länge har torget fungerat med lokalen och företag som driver saker, men om kommunen lyfter sina händer härifrån kanske fler lägger ner, säger Ola Einarsson.⁃
Carl Andreasson, ordförande i Ljusterö konstförening, berättar att man diskuterar olika möjligheter för konsthallens framtid och halvårsskiftet räknar han med att ha hittat en lösning.
– Om den lösningen blir att det inte blir någon konsthall är det tråkigt för kulturen. Vi anordnar många välbesökta evenemang och har ett växande medlemsantal med cirka 265 medlemmar i föreningen. Vår verksamhet intresserar många andra också – öns attraktionskraft för bosättning och utveckling innefattar ju även att det finns ett rikt kulturliv, säger Carl Andreasson.
Hur ser ni på framtiden?
– Föreningen drivs av ideella krafter och de behöver bränsle i form av positiv input och uppmuntran. Får man inte det och det blir motgångar blir det kanske lite tappade sugar på vägen. Men det är väldigt tidigt i processen än så länge, säger Carl Andreasson.
”De har ju sänkt skatterna”
Mats Larsson, ordförande för socialdemokraterna i Österåker, är inte förvånad över att kommunen nu måste se över kostnaderna och effektivisera.
– De har ju sänkt skatterna de senaste 8-10 åren och nånstans tar pengarna slut. Har man inga pengar måste man ju bli mer effektiv. Men det är ju så Michaela Fletcher agerar, ”lägg ner skärgården så blir allting bra”, det är ju lite hennes strategi. Sedan påstår hon nånting annat när hon är ute i skärgården, säger Mats Larsson.
Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) svarar:
– Att uttrycka sig på detta oprecisa och svepande sätt visar bara på avsaknaden av kunskap och förståelse. Att ha ambitionen att vilja leda en kommun – även om väljarna meddelat annat – och uttrycka dylikt visar bara hur lite man förstår, förutom att det är oförskämt mot alla dem som kämpar för att det ska bli bättre och inte minst mot mig och de som jobbar med dessa alltid aktuella frågor. Larsson är alltid välkommen så ska jag och vi förmedla allt som görs och vilka ambitioner som finns för att vi ska ha en levande skärgård, säger hon.
Mats Larsson tycker att det är viktigt att turistinformationen på Ljusterö torg får finnas kvar, eftersom det är dit turisterna vänder sig när de söker efter skärgårdsrelaterad information och inte till Åkersberga, där den enda renodlade turistbyrån i kommunen ligger.
– De gjorde mätningar på både turistbyrån i Åkerberga och på Ljusterö. I Åkersberga var 90 procent inne och pratade om kommunala frågor och tio procent om turistfrågor. På Ljusterö är det precis tvärt om, säger Mats Larsson.
Enligt Mikaela Fletcher handlar nedstängningen av turistinformationen dock om att anpassa sig till besökarnas behov.
– Anledningen till att vi nu avstår från att hyra lokal för Turistinformation är för att det är år 2019 och i allt större utsträckning sker ”turistbesöken” på nätet vilket vi behöver förhålla oss till även i Österåker, säger hon.