
Årets Känga delas ut av LO-distriktet i Stockholms läns årsmöte till en offentlig person, organisation, myndighet eller företag som genom bristande handling eller beslut påverkat LO-medlemmarna i regionen negativt. I år gick den till Värmdös kommunstyrelseordförande Deshira Flankör (M) för att hemtjänsten bjuds ut på den privata marknaden.
LO menar att privatiseringen är ett beslut som helt och håller grundar sig i ideologi, utan hänsyn till de nackdelar som följer. LO anser att såväl anställda som brukare riskerar att bli förlorare.
– Högerstyrets beslut är ett slag mot våra medlemmar men också mot alla Värmdöbor som behöver hemtjänsten. Personalkontinuiteten är en helt central kvalitetsfaktor i verksamheten och vi vet att det är avsevärt fler otrygga anställningar i privat verksamhet, säger Mirja Räihä, undersköterska och ordförande i LO-distriktet i Stockholms län, i ett pressmeddelande.
LO:s undersökning av anställningsvillkoren i Värmdö visar att tre av tio undersköterskor och dryga åtta av tio vårdbiträden har timanställning. Tre av fyra undersköterskor och nästan 19 av 20 vårdbiträden har deltidstjänster. Att privatisera innebär ytterligare en försämring av villkoren, menar LO.
– Att privatisera hemtjänst 2020 är vansinne. Vi har under året sett hur de otrygga anställningarna inom äldreomsorgen förvärrat smittspridningen. Vi är ofta oense med den politiska högern, men det här är så absurt att man skulle vilja se kommunen under tvångsförvaltning, säger Mirja Räihä.
– Jag förvånas att en paraplyorganisation till arbetstagarorganisationerna blir politisk och helt utan konstruktivitet genom sitt förfarande. Åtminstone mitt 2020 har präglats av betydligt större och svårare frågor vad gäller medarbetarna än huruvida vi konkurrensutsätter hemtjänsten. Jag har oroats över deras situation utifrån pandemin, deras sjukskrivningar och möjligheter att bedriva ett gott arbete, svarar Deshira Flankör på kritiken i ett mejl till Skärgården.
Hon menar att kontinuitet och arbetsvillkor är vad som drivit kommunen att ta beslutet om att upphandla hemtjänsten med kvalitet som kriterium.
– Vårt mål är att skapa förutsättningar så att varje utförare på förhand känner till antalet hemtjänstkunder de har så att personal kan planeras därefter.Så är det tyvärr inte idag. Värmdös medborgare kan räkna med att jag har mitt helhjärtade engagemang att få till en bättre kärnverksamhet oavsett utförare och att jag alltid har deras bästa för ögonen.