
Det var många som gjorde fel, oktobernatten 2017 när en hjärtsjuk man från Nämdö avled under ambulanstransporten in till stan. Det slår inspektionen för vård och omsorg (IVO) fast.
Tio minuter dröjde det mellan det att en ambulanshelikopter kvitterade ett uppdrag, och att sjöräddningen på Dalarö larmades ut, alldeles för lång tid enligt IVO. Det var natten till den 27 oktober 2017 som en hjärtsjuk man på Nämdö vaknade upp med bröstsmärtor och andnöd. Mannens sambo ringde SOS Alarm som meddelade att de skulle skicka en ambulanshelikopter med högsta prioritet. När de pratade igen en halvtimme senare fick sambon veta att helikoptern var på väg.
Men helikoptern kom inte – den hade aldrig lyft.
En dryg timme efter det första larmet var det i stället sjöräddningen som anlände till Nämdö. Men mannens liv gick inte att rädda och han avled i ambulanstransporten på land.
“Med direkt återkoppling hade vi själva kunnat ordna snabbare transport, i alla väder. Han fick inte ens en chans”, skriver mannens dotter i sin anmälan till IVO.
Nu kritiserar IVO bland annat att helikopterpersonalen inte följde de gällande riktlinjerna för hur de ska kommunicera med SOS Alarm. På grund av vädret var helikoptern markerad beredskapsläge “gul”. Det innebär att det är oklart om de kan starta, men att de är skyldiga att göra ett flygförsök – något som aldrig gjordes, trots att de hade kvitterat uppdraget.
“IVO konstaterar att personalen vid SOS Alarm fick otydlig och bristande information från personalen vid ambulanshelikoptern vilket försvårade korrekt information till patient och närstående”, skriver IVO i sin rapport.
Även SOS Alarm får kritik. Det gula läget innebär att de måste larma andra räddningsenheter parallellt. Ändå dröjde 10 minuter innan sjöräddningen (SSRS) fick larmet.
“IVO finner att SOS Alarm inte har följt gällande riktlinjer och konstaterar att detta fördröjde utlarmningen”, skriver IVO.