Föräldrar på Ingmarsö har berättat om problematiken med den otrygga resvägen för sina små barn till Svartsö skola. Mathias Lindow (L), kommunalråd och ordförande i Tekniska nämnden i Österåker, bemöter kritiken.
– Man måste lära barnen att det är en otrygg miljö, säger han.
I Skärgården nr 24 beskrev flera föräldrar på Ingmarsö den olustiga känslan att sätta sina femåriga barn ensamma på båten till och från skolan på Svartsö.
Mathias Lindow menar att det är lagstiftningen som är anledningen till att Ingmarsöbarnen inte kan beviljas skolskjuts.
– Just nu finns ingen färdig lösning. Vi funderar, men har inte hittat något som vi tror håller rent rättsligt. Det handlar om likvärdighetsprincipen gentemot alla kommuninvånare. Jag vet att skärgården är speciell, men tyvärr är inte lagstiftningen så pass enkel att man säga att skärgården är ett undantag i det här fallet.
Ett förslag som förts fram av föräldrarna är att få en person som ledsagar barnen, framförallt till bryggan på Svartsö efter skoldagens slut där de ska vänta på båten. Det är något som kommunen fortfarande tittar på, säger Mathias Lindow.
– Men det finns ingen sån åtgärd i systemet som vi använder så. Ledsagarservice används ju normalt inom LSS, inte kopplat till vanlig skolskjuts. Det finns ingen normal mall att stoppa in det i.
Samtidigt så säger Mathias Lindow att han förstår att föräldrarna känner en otrygghet.
– Så är det, vi har även barn som väntar längs 276:an vilket också kan uppfattas som en väldigt otrygg miljö. Där får man också jobba med föräldraansvaret. Man måste lära barnen att det är en otrygg miljö, att man inte får leka där, och det tror jag alla föräldrar gör hela tiden. Det är klart att det sätter en press på äldre barn att hålla extra uppsikt, och jag förstår att man inte vill sätta den pressen på dem. Men jag ser inte att vi kan hitta den lösningen.
Hur ser ni som kommun på risken att tappa barnfamiljerna på Ingmarsö, att de flyttar härifrån?
– Det är klart att vi värdesätter vår befolkning på Ingmarsö jättemycket, den är jätteviktig för en levande skärgård. Men vi ser ju hellre att våra barn går i våra skolor. Jag vet att man upplevt kvalitetsproblem på Ljusterö skola, men det är något vi jobbar med hela tiden, att stärka den så att den blir ett attraktivt alternativ.
På kommunens egen mark har man en annan rådighet, menar Mathias Lindow.
– Bryggan på Svartsö ligger i Värmdö kommun, där kan vi inte göra några åtgärder för att göra det till en tryggare miljö att vänta i. Därför vill vi hellre jobba med barnen mot våra skolor, och där är Ljusterö den naturliga skolan för våra skärgårdsbarn att gå i.